Bramborová natřásanka s jablky - starý lidový recept

Suroviny Rozpis na malý pekáček 16 x 26 cm

500 g vařených brambor ve slupce
asi 200 g hrubé mouky
špetka soli
500 g jablek
pískový cukr (nejlépe třtinový)¨+ skořice nebo 2 sáčky skořicového cukru
máslo na vymaštění pekáče a na pokapání povrchu brambor (spotřebovala jsem celkem 50 g másla)
moučkový cukr na posypání hotového moučníku

Postup přípravy receptu

  1. Vařené a vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Na vál postupně nasypeme 200 g hrubé mouky a brambory po částech rukama „natřásáme“ – odtud název. (Já jsem strouhala do mísy, posypala postupně celkem asi osmi nebo deseti lžícemi mouky a vidličkou zlehka načechrávala, brambory se krásně obalily, ale šlo by to krásně i natřásáním mísy.) Cílem je rovnoměrně obalit všechny brambory moukou.

  2. Pekáček vymažeme máslem a polovinu brambor do něj narovnáme, (já jsem malinko brambory posolila, ale opravdu jen malinko), doporučuji příště i tuto spodní vrstvu trochu pocukrovat. Dříve se asi sladilo o hodně míň, než jsme zvyklí dnes.

  3. Pak nastrouháme jablka na tenké plátky a rozložíme je na brambory. Posypeme třtinovým cukrem a skořicí a zakryjeme druhou půlkou brambor. Já jsem jablka posypala jedním sáčkem skořicového cukru a povrch brambor pak polovinou druhého sáčku.

  4. Povrch pokapeme čtyřmi lžícemi rozpuštěného rostlinného másla (dala jsem navrch jen tenké plátky másla) a pečeme při 200 stupních dozlatova. Jíme teplé i studené.
    Jablky nešetříme, můžeme přidat i rozpůlené švestky.

Poznámka od kuchařky

Pekla jsem podle Kuchařky ze Svatojánu, i když jsem její text necitovala doslovně, ale postup jsem popsala podle svého. Tam, kde jsem udělala drobnou úpravu, napsala jsem do závorek.

První sousta mne sice nenadchla, ale po třetím soustu mě natřásanka zachutnala a budu si ji občas dělat.

Po tomto jídle se prý netloustne. :-)

DIA dieta - stačí cukr nahradit oblíbeným sladidlem.

Komentáře k receptu Bramborová natřásanka s jablky - starý lidový recept

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    casino: ;-):-D:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    MamlajdaD:
    No, jak píšu v komentáři: jsem nepřidával vejce; :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    casino: Dík za komentář! Ale ta "Rozcuchaná nevěsta" je myslím o chlup (tedy spíš o vajíčko ;-)) sofistikovanější recept! Je i tady na Topkách. ;-) Tohle je úplně bez vajec, tedy trochu jiné, proto jsem to sem dala. Myslím, že tohle "ošizené" jídlo se dělalo jen u těch nejchudších, a přece je to docela dobré, no koláč to není, co si budeme povídat. Ale jedlé to je, nezbyl mi ani drobeček. ;-) dÍk za pokec a odkaz! Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    No, jak píšu v komentáři nižejc:
    VÝBORNÉ:yes:
    https://www.labuznik.cz/recept/rozcuchana-nevesta/

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    yanull: Děkuji za komentář, a jak jsem připsala do poznámky, také jsem si na tu chuť musela nejdřív zvyknout, je dost jiná, než na co jsme běžně zvyklí. Ale s hrnkem bílé kávy nebo s hrnkem čaje je to dobrá a málo kalorická večeře. Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Stejný recept znám pod názvem Rozcuchaná nevěsta, budu upřímná, moc jsem tomuto jídlu na chuť nepřišla, ale tím nechci nikoho odradit, každý to máme jinak nastavené ;-)

    Odpovědět