Jaké jsou tradiční velikonoční dobroty? Je libo jehněčí pečínku, šoldru nebo vaječný sýr ve tvaru hrudky?
Jako jsou Vánoce spjaté s tradičními pokrmy a bohatě prostřeným stolem, tak ani Velikonoce nejsou v tomto ohledu jiné.
Připravujeme sladké i slané pochoutky, kterými hostíme koledníky, návštěvy i rodinu. Důležitou roli při výběru zde hrají krajové a rodinné zvyklosti a tradice.
Sváteční maso
O Velikonocích vaříme a jíme hlavně tzv. mladé maso - králičí, jehněčí, telecí, kůzlečí. V našem receptáři najdete mnoho vynikajících receptů na toto téma.
Sladké pečení
Sladké pečivo má své nezastupitelné místo. Pečeme beránky, mazance, perníčky nebo jiné cukroví, jidáše, věnce, zákusky a dorty.
Pečivo k masu
Můžeme upéct velikonočně nebo jarně tvarované pečivo, které láká k zakousnutí. Doplníme jím mísy se slaným pohoštěním.
Tradiční maso v těstě
V některých krajích (hlavně Slezsko) si neumí Velikonoce představit bez uzeného masa (klobás nebo šunky) zapečeného v chlebovém těstě. Ať už se jmenují šoldra, píckovina, plecovník nebo jinak, vždy je to dobrota.
Vaječná tlačenka
Vaječná hmota se zeleninou a želatinou nalitá do formy a po ztuhnutí nakrájená na plátky je hezky barevná, lehce nakyslá a na míse s ostatními slanými dobrotami vypadá lákavě.
Vaječný sýr
Rozšlehaná vejce svařená v mléce a pak odkapaná vypadají jako sýr a můžete tuto hroudu také jako sýr krájet a podávat. Dochutit ji můžete kořením nebo bylinkami.
Aspiková vejce
Krásně barevná hmota s želatinou nalitá do vymytých vaječných skořápek je krásná a lákavá specialita, která vaše hosty ohromí.
Slané koláče
Slaný koláč s náplní špenátu a vajec se bude na svátečně prostřeném stole vyjímat. Většinou není příliš složitý a trochu pokročilejší kuchař ho zvládne.
Jedlé velikonoční dekorace
Korunou svátečního stolu se mohou stát různé ozdoby z těsta, vajec nebo zeleniny. Nakonec mohou hodovníci dekoraci sníst.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křepelky sous - vide s pečenou zeleninou a jogurtovým dipem
Přidáno před 3 hodinami
Mrkvová polévka s chilli
Přidáno před 3 hodinami
Zdravý barevný kuskus
Přidáno před 5 hodinami
Salát z květáku romanesco s rýží a čočkou beluga
Přidáno před 14 hodinami
Gulášová polévečka
Přidáno před 16 hodinami
Koláče s povidlovo-makovou náplní a se švestkami
Přidáno 13. 9. 2024 21:15
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Maršálek: Čokoládu na vánoční pečení kupujte už teď, pak bude drahá. Za 30 Kč ale kvalitu nečekejte, ani v akci
Kärntner Reindling: Velikonoční korutanský reindling je rakouské kynuté pečivo
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře