Kynuté jidáše
Jedním z tradičních velikonočních symbolů jsou Jidáše. Jde o drobné pečivo z kynutého těsta, které by se mělo péct i sníst na Zelený čtvrtek. Kynuté těsto tvarujeme do různých uzlů připomínajících stočený provaz, tedy zradu Jidáše, proto ten název.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 199 kJ / 3 872 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 93,15 g |
Tuky | 135,02 g |
Vláknina | 21,23 g |
Cholesterol | 749 mg |
Sodík | 670 mg |
Sůl | 1,61 g |
Sacharidy | 560,37 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, lžíce cukru moučky, lžíce hladké mouky a poloviny mléka (150 ml) uděláme kvásek, který vložíme do trouby předehřáté na 40 °C. Doporučujeme ohřát vodu na 100 °C, nalít ji do kovové misky a dát dospod trouby, aby v troubě byla pára.
Krok 2: Mezitím smícháme všechny ostatní sypké suroviny. Poté uděláme tekutý mix ze zbytku mléka, másla (nesmí být rozpuštěné) a žloutku, nebudeme nijak míchat.
Krok 3: Po vyběhnutí kvásku smícháme suchý mix, tekutý mix a kvásek, budeme hníst 5 minut, dáme do trouby ve stejné teplotě, ve které byl kvásek.
Krok 4: Necháme kynout 30 minut, po vykynutí znovu budeme hníst asi 3 minuty a zase dáme zpět kynout do trouby na 30 minut.
Krok 5: Uválíme několik pramenů o délce 10 cm a budeme dělat několik tvarů. Po udělání tvarů necháme kynout ještě 15 minut.
Krok 6: Potěr před pečením uděláme tak, že smícháme všechny suroviny a budeme metličkou míchat do hladka. Jidáše pomašlujeme touto směsí. Vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C (opět můžeme dát do trouby misku s vodou). Péct budeme 23 minut.
Krok 7: Během pečení připravíme potěr po pečení tak, že smícháme mléko a cukr. Po dopečení pomašlujeme a pocukrujeme.
Zveřejněno 3. 4. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynuté jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/41Lg
Moje poznámka
Kynuté jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/41Lg
Nejnovější recepty
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno před 7 hodinami
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno před 8 hodinami
Dortíčky s hroznovým vínem a rybízem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlý pohár s ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové dortíčky z tvarohu
Přidáno před 12 hodinami
Pomerančový pohár
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
y.klimova před 5 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Alzbetina Prk. před 6 hodinami
Zapečený špenát
chocho před 8 hodinami
Zapečený květák jako omeleta
sabatova.daniela@tiscali.cz před 9 hodinami
Domácí rizoto
MarketaAn před 9 hodinami
Buchta Himaláje - recept od D.
viki85 před 10 hodinami
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 12 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 13 hodinami
Zapečený chřest
Leren před 14 hodinami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 14 hodinami
Suroviny:
droždí,
cukr moučkový,
mouka hladká,
mléko,
žloutek,
mandle mleté,
mouka hladká,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
anýz,
vejce,
mléko,
cukr hnědý,
mléko,
cukr krupice
Komentáře (1)