

"Pikantule" s balkánským sýrem
Suroviny Na 2 porce
- 2 vykostěná kuřecí prsa
- 400 g menších kulatějších brambor
- 250 g balkánského sýru
- 300 g sýru Eidam
- 500 ml smetany ke šlehání
- 4-5 stroužků česneku
- 2 lžičky sušeného oregana + na posypání
- 2 lžičky sušené bazalky
- olej dle potřeby
- sůl dle potřeby
Postup přípravy receptu
Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia.
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, nakrájíme na středně velké kousky a vložíme do mísy. Brambory řádně omyjeme, nakrájíme na měsíčky, česnek oloupeme a oba sýry najemno nastrouháme.Na pánvi rozpálíme asi 2-3 lžíce oleje. Maso v míse nasolíme, posypeme sušeným oreganem, bazalkou a zprudka na pánvi osmahneme, ale nevysušíme. Opečené maso rozdělíme do dvou zapékacích misek. Přidáme na pánev vyšší vrstvu oleje a osmažíme nakrájené brambory do křupava*.
Hotové brambory vložíme k masu do zapékacích misek, přidáme lisované stroužky česneku, posypeme strouhaným balkánským sýrem, zalijeme smetanou a vložíme do vyhřáté trouby, dokud se balkánský sýr a smetana nespojí v hustou omáčku.
Jakmile v miskách vznikne omáčka spojením smetany a balkánského sýru, posypeme porce strouhaným Eidamem, jednou až dvěma špetkami oregana a vložíme zpět do trouby, dokud se sýr nerozteče a nezíská barvu.
Hotový pokrm je určen k okamžité konzumaci po vytažení z trouby.
Porci můžeme dozdobit čerstvými lístky bazalky.
Poznámka od kuchařky
*Tip: Jsme-li vlastníky fritézy, brambory se budou snáze smažit v ní, než na pánvi.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu "Pikantule" s balkánským sýrem
-
Alzbetina Prk.: Do zapékacích misek, které mám, se uvedené množství v pohodě vleze (byly 2 misky). Uvedené množství (na jednu porci) bal. sýru,(125g),(100-150g) eidamu na posypání a smetany (250ml, tedy jeden kelímek) mi přijde ok. Bal. sýr se totiž roztaví a spolu se smetanou vytvoří omáčku v misce. Pokud máte misky menší, není problém suroviny ubrat (recept je psán z množství, ve kterém jsem vařil), vše je o tom si to vyzkoušet, upravit si to podle svých (ne) možností. Pokud se tedy (někdy) časem odhodláte recept vyzkoušet, myslím že litovat nebudete, jedná se o fajn jídlo, které má mnoho lidí rádo.
-
Pista22: Berete to zbytečně osobně. Moje poznámka nebyla k Vaší osobě a počtu mnou publikovaných receptů, spíš jsem chtěla upozornit na nepoměr surovin v tomto konkrétním receptu. Nějaký začátečník by se třeba mohl škaredě napálit. Jako bez emocí - fakt Vám připadá v pohodě na 2 kuřecí prsa a 2 porce brambor použít půl kila sýra (z toho polovina extrémně slaného sýra) a půl litru šlehačky? Podle mě i polovina tohoto množství by byla až moc.
-
Pista22: Tak v takové pizzerii jsem ještě nikdy nejedla, a že jsem jich navštívila už hodně, a to nejen českých!
Možná je to speciální pizzerka pro bumbrdlíčky, protože celá kuřecí prsa (minimálně 300 g), víc jak čtvrt kila sýra a 250 ml šlehačky sní v jedné porci na posezení opravdu jen bivoj! Pochybuju, že by takovou obří porci "běžná" restaurace nabízela.
-
Alzbetina Prk.: Děkuji za váš názor. Pro vaši informaci, tento pokrm se běžně podává v pizzeriích ve stejném složení. Asi znáte lepší recept, přesto že na profilu máte za 7 let pouze jeden (okopírovaný). Hodně štěstí
-
Teda víc jak půl kila sýra na 2 kuřecí prsa se mi zdá strašně moc. K tomu všechno nejdřív předsmažené a pak ještě zapečené... Nějak si výsledek toho receptu neumím představit.- Možná spíš ani nechci představovat