

Kuře á la kachna s karamelizovanými jablky
Suroviny 6 porcí
- Na kuře:
- 1 kuře o váze 2-2,5 kg
- 2 jablka
- 3 lžíce kmínu
- 1-2 lžíce sušené majoránky
- 4 silnější plátky másla
- voda
- sůl
- Na karamelizovaná jablka:
- 1-2 jablka
- 50-100 g cukru krystal
- 40 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- Na omáčku z výpeku:
- 1-2 plátky másla
- 1 menší cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- cukr dle chuti
- sůl dle chuti
- voda
Postup přípravy receptu
Kuře řádně omyjeme, osušíme a osolíme jak na povrchu, tak zevnitř. Následně kuře rovnoměrně posypeme kmínem i majoránkou ze všech stran. Pod kůži na prsou vložíme 2 silnější plátky másla a do dutiny kuřete vložíme jedno celé, neloupané jablko. Druhé jablko zbavíme slupky, jadřince a stopky, pokrájíme ho na tenčí plátky a pokryjeme s nimi dno pekáče.
Do pekáče vložíme připravené kuře prsíčky dolů, podlijeme vodou, vložíme zbylé dva silnější plátky másla a pečeme v troubě při 180-200°C. Kuře nezapomeneme pravidelně podlévat, aby se nevysušilo.
Po hodině pečení kuře z trouby vyjmeme, otočíme ho prsíčky nahoru a pečeme opět hodinu při stejné teplotě, dokud kuře nezíská krásně zlatou barvu. Nezapomeneme na pravidelné polévání masa výpekem.
S blížícím se koncem pečení připravíme karamelizovaná jablka.
Jablka zbavíme slupky, jadřince i stopky, překrojíme je na půl a pokrájíme na větší kostky (plátky by se rozpadaly).
V pánvi rozpustíme máslo. Do rozpáleného másla začneme za stálého míchání přisypávat cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Když se cukr rozpustí, přidáme do něj lžíci citronové šťávy a pokrájená jablka, mícháme a obalujeme kousky karamelem. Dbáme, aby se karamel nespálil.Kuře máme upečené a nyní se pustíme do omáčky.
Vezmeme rendlík, ve kterém necháme rozpustit máslo. Cibuli očistíme, nakrájíme na drobno a na másle opečeme do zlatavé barvy. Poté k cibuli slijeme obsah pekáče, ve kterém se kuře peklo, a přivedeme k varu. Z trochy mouky a vody připravíme hladkou jíšku, tzv. ameriku, kterou do omáčky vléváme po troškách za stálého míchání, dokud nebudeme s hustotou spokojeni. Dochutit můžeme cukrem či solí.Na porci dáváme jeden kus masa (stehno, prso,...), zhruba dvě lžíce karamelizovaných jablek i s karamelem a trochu omáčky.
Podáváme s bramborovou kaší, dýňovým či batátovým pyré.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuře á la kachna s karamelizovanými jablky
-
bofinka: Ano ano, jakmile se cukr rozpustí, jablka se jím hezky obalí a lžící spolu i s karamelem podáváme na talíř. Samozřejmě dáváme zprvu menší množstvím a, je-li třeba, cukr přidáme. Věřte, že karamel se určitě zbytečně nevyhodí
-
Na 2 jablka opravdu tolik cukru a masla?
-
Pista22: bych do toho ponořila tyčak a mouku vynechala úplně... Ale ano, lepší než amerika
P.S. doporučuji nahlédnout na možnost starší verze receptu a kouknout co moderátorka opravila podle pravidel -
Eja57: Děkuju moc
jistě by se to dalo udělat i tak, že by se opečená cibule zaprášila moukou.
-
Až na tu ameriku
. moc pěkné....