Kuře á la kachna s karamelizovanými jablky

Drůbeží maso Doba přípravy: 3 hodiny 5 názorů

Drůbeží maso Doba přípravy: 3 hodiny 5 názorů

Suroviny 6 porcí

Na kuře:
1 kuře o váze 2-2,5 kg
2 jablka
3 lžíce kmínu
1-2 lžíce sušené majoránky
4 silnější plátky másla
voda
sůl
Na karamelizovaná jablka:
1-2 jablka
50-100 g cukru krystal
40 g másla
1 lžíce citronové šťávy
Na omáčku z výpeku:
1-2 plátky másla
1 menší cibule
1 lžíce hladké mouky
cukr dle chuti
sůl dle chuti
voda

Postup přípravy receptu

  1. Kuře řádně omyjeme, osušíme a osolíme jak na povrchu, tak zevnitř. Následně kuře rovnoměrně posypeme kmínem i majoránkou ze všech stran. Pod kůži na prsou vložíme 2 silnější plátky másla a do dutiny kuřete vložíme jedno celé, neloupané jablko. Druhé jablko zbavíme slupky, jadřince a stopky, pokrájíme ho na tenčí plátky a pokryjeme s nimi dno pekáče.

  2. Do pekáče vložíme připravené kuře prsíčky dolů, podlijeme vodou, vložíme zbylé dva silnější plátky másla a pečeme v troubě při 180-200°C. Kuře nezapomeneme pravidelně podlévat, aby se nevysušilo.

  3. Po hodině pečení kuře z trouby vyjmeme, otočíme ho prsíčky nahoru a pečeme opět hodinu při stejné teplotě, dokud kuře nezíská krásně zlatou barvu. Nezapomeneme na pravidelné polévání masa výpekem.

  4. S blížícím se koncem pečení připravíme karamelizovaná jablka.
    Jablka zbavíme slupky, jadřince i stopky, překrojíme je na půl a pokrájíme na větší kostky (plátky by se rozpadaly).
    V pánvi rozpustíme máslo. Do rozpáleného másla začneme za stálého míchání přisypávat cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
    Když se cukr rozpustí, přidáme do něj lžíci citronové šťávy a pokrájená jablka, mícháme a obalujeme kousky karamelem. Dbáme, aby se karamel nespálil.

  5. Kuře máme upečené a nyní se pustíme do omáčky.
    Vezmeme rendlík, ve kterém necháme rozpustit máslo. Cibuli očistíme, nakrájíme na drobno a na másle opečeme do zlatavé barvy. Poté k cibuli slijeme obsah pekáče, ve kterém se kuře peklo, a přivedeme k varu. Z trochy mouky a vody připravíme hladkou jíšku, tzv. ameriku, kterou do omáčky vléváme po troškách za stálého míchání, dokud nebudeme s hustotou spokojeni. Dochutit můžeme cukrem či solí.

  6. Na porci dáváme jeden kus masa (stehno, prso,...), zhruba dvě lžíce karamelizovaných jablek i s karamelem a trochu omáčky.
    Podáváme s bramborovou kaší, dýňovým či batátovým pyré.

Komentáře k receptu Kuře á la kachna s karamelizovanými jablky

  • Pista22 Pista22(autor receptu)

    bofinka: Ano ano, jakmile se cukr rozpustí, jablka se jím hezky obalí a lžící spolu i s karamelem podáváme na talíř. Samozřejmě dáváme zprvu menší množstvím a, je-li třeba, cukr přidáme. Věřte, že karamel se určitě zbytečně nevyhodí ;-)

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Na 2 jablka opravdu tolik cukru a masla?

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Pista22: bych do toho ponořila tyčak a mouku vynechala úplně... Ale ano, lepší než amerika
    P.S. doporučuji nahlédnout na možnost starší verze receptu a kouknout co moderátorka opravila podle pravidel:-K

    Odpovědět

  • Pista22 Pista22(autor receptu)

    Eja57: Děkuju moc :-) jistě by se to dalo udělat i tak, že by se opečená cibule zaprášila moukou.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Až na tu ameriku :-(. moc pěkné....

    Odpovědět