Orientální pekingská polévka

Polévky Doba přípravy: 3-4 hod 2 názory

Polévky Doba přípravy: 3-4 hod 2 názory

Suroviny

Na vývar:
hovězí kosti
kuřecí prsa, vykostěná
kousek badyánu
5 kuliček nového koření
celý pepř
sůl
voda
Na polévku:
3 větší mrkve
3 jarní cibulky
1 balení hub shitake, sušené
1 plechovka nakládaného bambusu
2 vejce
sladká mletá paprika
sladká sójová omáčka, dle chuti
tmavá slaná sójová omáčka (Vifon), dle chuti
rýžový ocet, dle chuti
cukr třtinový/krystal, dle chuti
olej, dle potřeby
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí kosti vyskládáme na plech, řádně osolíme, podlijeme vodou a pečeme v troubě při 200-230°C cca 1 hodinu, dokud kosti neztmavnou.

  2. Očistíme zeleninu a houby namočíme do vody. Mrkev nakrájíme šikmo na tenké plátky a ty pak na tenké nudličky, jarní cibulku též pokrájíme šikmo (vzniknou jakoby kosočtverce). Houby slijeme a pokrájíme do kříže na 4 menší kousky.

  3. Opečené kosti, výpek, kuřecí prsa a pytlíček s kořením vložíme do hrnce se studenou vodou, pomalu přivedeme k varu a necháme zlehka probublávat aspoň 2 hodiny.

  4. Jakmile se nám vývar zbarví krásně do tmava a rozvoní se koření, přecedíme vývar do druhého hrnce přes jemné plátno a kuřecí prsa dáme stranou, aby vychladla.
    Nyní v hrnci, ve kterém se vývar vařil, necháme rozpálit trochu oleje a opečeme v něm mrkev, cibulku a houby, dokud nezískají barvu.

  5. Máme-li zeleninu opečenou, poprášíme ji sladkou paprikou (cca 4 lžičky) pro sytě rudou barvu (Pozor, nesmí zhořknout!), krátce osmahneme a zalijeme trochou sladké a slané sójové omáčky, kterou necháme zredukovat a následně obsah zalijeme hovězím vývarem.

  6. Vychladlá kuřecí prsa pokrájíme na drobné kousky a přidáme do polévky. Obě vejce rozšleháme a za rychlého míchání zašleháme po troškách do polévky. Dochutíme dle potřeby cukrem, rýžovým octem (5-6 lžic), sladkou/slanou sójovou omáčkou (přibližně půl lahvičky od každé) či solí, přidáme bambus i s nálevem a necháme vařit.

  7. Když se chutě rozležely, vezmeme Solamyl (1-2 lžíce) a smícháme ho s vodou (řidší konzistence), vlijeme za stálého míchání do polévky a mícháme, dokud se polévka nezahustí.

  8. Na závěr polévku ochutnáme, popř. dochutíme sójovými omáčkami, cukrem, rýžovým octem,... a můžeme servírovat. Ozdobit porci můžeme šikmě pokrájenou jarní cibulkou.

Poznámka od kuchařky

*Něco navíc: Pro ostřejší variantu přidejte při opékání zeleniny jednu pokrájenou chilli papričku i se semínky.

Komentáře k receptu Orientální pekingská polévka

  • Pista22 Pista22(autor receptu)

    Eja57: Děkuju za připomínku, napravím :-)
    Edit: Dopsáno :-8

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Jakube, možná bych to "podle chuti" nechala v surovinách, ale v postupu bych napsala např. dal jsem cajovou lžičku...kdo nemá zkušenosti tak nemá šanci to dochutit tak aby to bylo to pravé....
    ( Ale chutnala by mi, kousíček chilli papričky a bez bambusu....)

    Odpovědět