Pečené zázvorovo-česnekové koleno

Suroviny 3 porce

cca 700 g vykostěného vepřového kolena
sůl
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
10 kuliček pepře
250 - 300 ml vody
1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
1 lžíce jemně nastrouhaného česneku
3 lžíce sójové omáčky
1 velká cibule, nebo dvě střední
3 stroužky nasekaného česneku

Postup přípravy receptu

  1. Vykostěné vepřové koleno povaříme v osolené vodě s kořením (nové koření, pepř, bobkový list), zhruba půl hodiny. Nedáváme příliš vody, jen tolik, abychom měli dost na následné podlévání při pečení, takže použijeme ne moc velký hrnec, do kterého jí nemusíme lít mnoho.

  2. Po povaření maso vyndáme a dáme do zapékací mísy, pekáčku nebo remosky, kam jsme na dno nasypali pokrájenou cibuli a nasekaný česnek. Vývar scedíme a ponecháme.

  3. V misce smícháme lžíci jemně nastrouhaného zázvoru a česneku, sójovou omáčku a asi 4 lžíce vývaru. Vše promícháme a touto směsí přelijeme předvařené koleno v zapékací míse, položené kůží dolů. Koleno podlijeme troškou vývaru, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca hodinu, za občasného přelití šťávou z masa a případného podlití dle potřeby.

  4. Pak koleno otočíme kůží nahoru a dopékáme pod poklicí doměkka. Přeléváme šťávou z masa, podléváme dle potřeby a ke konci dopečeme krátce do barvy, již bez poklice.

  5. Podáváme s noky, knedlíkem dle chuti, špenátem, zelím...

Komentáře k receptu Pečené zázvorovo-česnekové koleno