Křehké jablečné řezy s ořechy

Moučníky Řezy s ovocem, bublaniny Doba přípravy: 60 minut příprava , 40 minut tepelná úprava 2 názory

Moučníky Řezy s ovocem, bublaniny Doba přípravy: 60 minut příprava , 40 minut tepelná úprava 2 názory

Suroviny 18 ks

Těsto na plech 32 x 23 cm, 18 ks
Spodní část:
250 g hladké mouky
1 kypřící prášek
150 g studeného másla
70-80 g moučkového cukru
Dále:
2-3 lžíce rybízového džemu
Vrchní část:
250 g másla pokojové teploty
130-150 g moučkového cukru
5 žloutků
150 g strouhaných ořechů
1 lžíce kakaa
2 nastrouhaná oloupaná jablka
5 bílků na sníh
špetka soli
dle potřeby strouhanka
Poleva čokoládová:
100 g čokolády
20 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 170° C a na pečící papír přehnutím vyznačíme dno plechu.
    Všechny suroviny na spodní díl (kromě džemu) zpracujeme v robotu nebo ručně na těsto podobné lineckému. Těsto vyválíme na papír do velikosti dna plechu a přemístíme s papírem na plech.Těsto potřeme rybízovým džemem a necháme stranou.

  2. Nastrouháme nahrubo oloupaná jablka, zbavená jádřince a najemno nastrouháme vlašské ořechy (může být i směs). Vyšleháme sníh z bílků a špetky soli do tuhých špiček.

  3. V míse vyšleháme máslo s cukrem a poté zašleháme i žloutky. Přidáme ořechy, jablka, kakao ( dle potřeby lze zahustit lžící strouhanky pokud by jablka byla moc šťavnatá) vše dobře promícháme a po částech lehce vmícháme sníh. Navršíme na těsto na plechu, uhladíme a dáme cca na 40 minut péct (podle trouby).

  4. Upečené necháme zcela vychladnout, potřeme čokoládovou polevou z rozpuštěné čokolády a másla a po ztuhnutí nakrájíme na řezy nebo kostky.

Komentáře k receptu Křehké jablečné řezy s ořechy