Karamelová Pavlova s oříšky a banány
Kombinace banánu, karamelu a šlehačky, to je vskutku slavnostní propojení chutí. Vyzkoušejte tradiční dort Pavlova v tomto chutném pojetí. Křupavý bílkový základ je proložen lahodnou šlehačkou, oříšky a zkaramelizovaným banánem.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 034 kJ / 4 071 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,49 g |
Tuky | 262,30 g |
Vláknina | 12,91 g |
Cholesterol | 510 mg |
Sodík | 642 mg |
Sůl | 1,27 g |
Sacharidy | 366,31 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cukr promícháme se škrobem. V robotu vyšleháme bílky do polotuha a potom, při pomalejším šlehání, postupně přidáváme škrobovou směs.
Krok 2: Jakmile je sníh tuhý a lesklý, přidáme vinný ocet a zlehka promícháme. Troubu zapneme na 120 °C
Krok 3: Na rubovou stranu papíru nakreslíme kruh o průměru 20 cm (třeba podle talíře). Do kruhu naneseme sníh buď pomocí lžíce nebo cukrářským sáčkem. Střed dortu zůstane prázdný na náplň, tvarujeme pouze dno a boky.
Krok 4: Do rozpálené trouby vložíme korpus a ihned ztlumíme na 90-100 °C. Každá trouba peče jinak, pokud by korpus začal zlátnout, ihned teplotu snížíme, Pavlova by měla zůstat bílá. Sušíme 90-180 minut. Pak troubu vypneme, pootevřeme dvířka a necháme v troubě "dojít" do druhého dne.
Krok 5: Karamelová poleva: cukr svaříme s vodou na karamel, odstavíme a opratrně vmícháme máslo a smetanu. Vychladíme.
Krok 6: Krém: Smetanu vyšleháme do polotuha, přidáme ostatní suroviny a ušleháme dotuha. Pozor na přešlehání!
Krok 7: Lehce vymastíme pánev, posypeme cukrem a když začne zlátnout, vložíme na kolečka nakrájené banány, orestujeme z obou stran a necháme vychladnout.
Krok 8: Na jiné, čisté pánvi na sucho opražíme posekané oříšky.
Krok 9: Kompletace: Do středu Pavlovy nasypeme část oříšků, vložíme a lžící uhladíme asi 1/3 krému a část banánů. Posypeme oříšky, naneseme další třetinu krému a opět banány. Poslední třetinu krému vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dort ozdobíme. Na vrch nasypeme oříšky, čokoládové ozdoby nebo co zrovna máme k dispozici. Před podáváním celý dort pocákáme karamelovou omáčkou.
Zveřejněno 11. 1. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamelová Pavlova s oříšky a banány
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BlGQ
Moje poznámka
Karamelová Pavlova s oříšky a banány
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BlGQ
Nejnovější recepty
Krekry s chia semínky
Přidáno před 9 hodinami
Cizrna se zeleninou a houbami
Přidáno před 11 hodinami
Zabaglione s jahodami
Přidáno před 23 hodinami
Drůbeží játra na rajčatech s opečenou polentou
Přidáno 1. 6. 2025 12:50
Spicy chicken tenders
Přidáno 1. 6. 2025 11:06
Jednoduché řezy s kakaovým krémem
Přidáno 1. 6. 2025 08:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koprová omáčka
LucieKrou před 18 minutami
Párečky v těstíčku
Jan Nemec před 1 hodinou
Kuře na paprice
vakl1 před 1 hodinou
Pochoutka z vepřových jater
kimlo před 2 hodinami
Hovězí kližka po burgundsku z trouby
Ditunat před 3 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Jaroslav.gois@gmail.com před 4 hodinami
Toast à la turecká vejce cilbir
Nadja před 4 hodinami
Olejová bublanina
jiri petrasek před 5 hodinami
Hrstková polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Palačinky s jahodovým dipem
KrisZaezemi před 6 hodinami
Suroviny:
cukr krystal,
bílek,
škrob kukuřičný,
ocet vinný,
smetana ke šlehání,
mascarpone,
poleva karamelová,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
voda,
máslo,
smetana ke šlehání,
banán,
ořechy pistácie,
cukr
Komentáře (1)