Suroviny pro 16 porcí
16porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 649 kJ / 4 457 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 121,02 g |
Tuky | 176,07 g |
Vláknina | 47,05 g |
Cholesterol | 343 mg |
Sodík | 308 mg |
Sůl | 0,56 g |
Sacharidy | 561,34 g |
Postup přípravy
Necháme kvásek nasáknout asi 10 minut. Krok 3: Přidáme mouku, cukr a sůl a hněteme pár minut. Jako poslední přidáme sádlo a uhněteme hladké, nelepivé těsto. Krok 4: Do plastové krabičky kápneme pár kapek oleje a vložíme těsto. Krabičku zavřeme a necháme v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem, cca 4 až 5 hodin, podle okolní teploty.
Během této doby 4x těsto přeložíme (asi 1x za hodinu). To znamená, vytáhneme těsto do obdélníku a složíme strany přes sebe, pak to samé z protilehlé strany. Krok 5: Mezitím si připravíme náplň. Do vroucího mléka vsypeme mák, chvilku povaříme, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Necháme vychladnout. Krok 6: Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 stejné bochánky, které rozválíme a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. S těstem se krásně pracuje, není třeba jej vůbec podsypávat moukou.
Do každého trojúhelníku zabalíme asi 2 lžíce makové náplně a pevně srolujeme. Ukládáme na plechy s papírem nebo pečící podložkou.
Rohlíky pomažeme vajíčkem a vložíme do zavřené a lehce vyhřáté trouby vykynout na asi 2 hodiny, nebo klidně 6 hodin. Čím více nabudou, tm více budou rohlíky nadýchanější. Krok 7: Nakynuté rohlíky znovu potřeme vajíčkem a posypeme mákem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 170-180 ˚C cca 10 minut s párou.
Pak troubu vyvětráme a dopečeme do zlatova.
Zveřejněno 13. 2. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makové rohlíčky kynuté LM kváskem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP8Vg
Moje poznámka
Makové rohlíčky kynuté LM kváskem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP8Vg
Nejnovější recepty
Tenké palačinky plněné tvarohem
Přidáno před 14 hodinami
Olivový kořen bez hnětení
Přidáno před 18 hodinami
Letní kuře z grilu s bramborami z uhlí podle šéfkuchařky z Pilsner Urquell Experience
Přidáno před 20 hodinami
Kynuté knedlíky podle Těhotnýho kuchaře
Přidáno před 23 hodinami
Cuketový perník
Přidáno 7. 7. 2025 06:03
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno 6. 7. 2025 17:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mleté maso s tarhoňou a zeleninou
novakovajanna před 30 minutami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
janatka před 40 minutami
Šťavnaté karbanátky se sýrem
Markeeta před 1 hodinou
Brusinky z rybízu
sidonie před 2 hodinami
Chutné vafle
Eliška před 2 hodinami
Tvarohová bublanina s ovocem
VeronikaHa před 12 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
iveta.kroul před 12 hodinami
Špenátová polévka
Valis před 13 hodinami
Rybí pomazánka moje
Valis před 13 hodinami
Kuřecí BBQ křidélka
Pedros před 14 hodinami
Suroviny:
kvásek,
mouka hladká,
voda,
mléko,
mouka hladká,
cukr,
sádlo,
sůl,
mák mletý,
mléko,
med,
džem rybízová,
rum,
koření do perníku,
vejce,
mák bíly
Komentáře (2)