Křehké ořechové čtverečky se slaným karamelem
Výborné ořechové čtverečky se slaným karamelem a čokoládovou polevou na povrchu, se díky křehkému těstu v ústech krásně rozplynou, ale sladká chuť zůstane ještě chvíli po jejich konzumaci.
Suroviny pro 4 plechy
4plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 030 kJ / 4 309 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,17 g |
Tuky | 263,73 g |
Vláknina | 25,40 g |
Cholesterol | 519 mg |
Sodík | 57 mg |
Sůl | 0,13 g |
Sacharidy | 414,11 g |
Postup přípravy
Zabalte jej do potravinářské fólie a uložte do lednice nejméně na 3 hodiny, ideálně přes noc. Krok 2: Na praliné nejprve opražte ořechy. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Oříšky rozložte na plech a dejte asi na 10 minut do vyhřáté trouby. Během pečení kontrolujte, občas prohrábněte, slupky by měly začít pomalu praskat. Krok 3: Ještě teplé ořechy promněte v utěrce, aby se zbavily slupek. Většina půjde dobře, zbytek pak musíte doladit rukama. Krok 4: Oloupané ořechy dejte zpátky do trouby ještě na několik minut, aby se opekly do zlatova. Hlídejte barvu, občas promíchejte, snadno se spálí. Můžete samozřejmě použít i ořechy loupané, ty pak stačí jen opražit a krok s loupáním si ušetřit. Krok 5: Připravte si silikonovou podložku. Do kastrolu se silným dnem dejte cukr a na mírném ohni pomalu utavte na karamel. Krok 6: Do karamelu pak přidejte ořechy a krátce promíchejte. Doporučuji na to dřevěnou vařečku. Směs ořechů a karamelu vyklopte na připravenou podložku a nechte zcela vychladnout. Krok 7: Vychladlou směs ořechů dejte do výkonného mixéru nebo food procesoru a začněte mixovat. Pokud nemá váš mixér potřebný výkon, doporučuji po chvilkách vypnout, nenechat ho dlouho mixovat tak tvrdou surovinu. Ze začátku budete mít hrubší prášek, je potřeba ale mixovat dál, až se z ořechů začne postupně uvolňovat olej a pomalu se mění na pastu, podobně jako při výrobě ořechového másla. V žádném případě nepřidávejte žádnou tekutinu. Krok 8: Z křehkého těsta vyválejte plát silný asi 2 mm. Vykrajujte čtverečky. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 ˚C asi 10 minut do růžova. Krok 9: Nechte v chladu nejlépe do druhého dne. Těsto je velmi křehké, doporučuji tvar čtverečků nebo obdélníčků, zkoušela jsem i hvězdičky, ale polámaly se cípy. Krok 10: Vychladlé čtverečky slepujte opatrně praliné z oříšků, do kterého můžete přidat na špičku nože maldonskou nebo mořskou sůl. Vrch čtverečků potřete rozpuštěnou čokoládou, do které přidejte lžičku ořechového oleje. Krok 11: Odkládejte pomazanou stranou na transfer fólii. Po zchladnutí odstraňte fólii. Zbytek praliné uchovejte v chladu a temnu a využijte na ochucení krémů, nebo si namažte touto luxusní "nutelou" vánočku. Vydrží v lednici až rok.
Zveřejněno 9. 12. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křehké ořechové čtverečky se slaným karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YEp8A
Moje poznámka
Křehké ořechové čtverečky se slaným karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YEp8A
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 3 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 15 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 16 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno 16. 6. 2025 08:27
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Křehký koláč s nektarinkami
MajdaTrajda před 20 minutami
Žampionový krém
blanka12 před 31 minutami
Meruňkový koláč
jalamo před 2 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 2 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Amona před 3 hodinami
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 4 hodinami
Jahodové muffins
kahus308 před 4 hodinami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 7 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 7 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 13 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
ořechy mleté,
cukr vanilkový,
máslo,
žloutek,
kůra citronová,
ořechy lískové,
cukr,
sůl mořská,
čokoláda,
olej ořechový
Komentáře (1)