Žíhané oválky
Čas pečení vánočního cukroví se pomalu, ale jistě, blíží. Pokud máte smysl pro detail a rádi cukroví zdobíte, pak je tento podrobný recept, na krásné žíhané oválky z křehkého těsta, pro vás jako stvořený.
Suroviny pro 1 dávka
zhruba 45 ks
1dávka
Postup přípravy
Krok 1: Hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek, vanilkový cukr a citronovou kůru zpracujeme ve vláčné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Krok 2: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 3: Máslo vyšleháme s cukrem. Také můžeme pro každý druh oválku krém jinak ochutit (kakao, skořice, mleté ořechy nebo mandle, kokos).
Krok 4: Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, vykrájíme tvar oválků, klademe na připravený plech a upečeme při teplotě 170 °C po dobu 7 minut.
Krok 5: Po upečení vždy dva oválky spojíme krémem.
Krok 6: Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, podle potřeby přidáme ztužený tuk, až získáme potřebnou hustotu.
Krok 7: Čokoládu rozdělíme na několik částí (můžeme použít širší hrnečky na kávu nebo mističky) a každou část obarvíme jinou barvou (raději světlejší a tmavě hnědé může být méně).
Krok 8: Hrnečky postavíme do pekáče s horkou vodou a podle potřeby ohřejeme, neboť čokoláda musí být stále tekutá.
Krok 9: Čárky se dobře dělají krátkou špejlí, kterou namočíme do čokolády a obtiskneme na cukrátko. Vrchní část oválku namočíme do čokolády a ihned na středu oválku (kratší strana) uděláme čárku z odlišné barvy, vedle této čárky uděláme z každé strany čárky hnědé a ihned přejedeme párátkem, přes ně zprava do leva a kousek níže opačným směrem. Toto opakujeme po celé ploše cukrátka. Pracujeme rychle a po jednom cukrátku, protože čokoláda musí být na cukrátku tekutá.
Zveřejněno 4. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žíhané oválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRwB6
Moje poznámka
Žíhané oválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRwB6
Nejnovější recepty
Portobello plněné bulgurem s balkánským sýrem a ořechy
Přidáno před 5 hodinami
Losos na čokoládové omáčce
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí paličky pečené na cibuli, koření a slanině
Přidáno před 6 hodinami
Arašídové cukroví
Přidáno před 11 hodinami
TIP
Karkulčina bábovka
Přidáno před 14 hodinami
Polomáčené pomeranče s lyo malinami
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Vánoční dárky pro gurmety: Multifunkční vařečka, marmeláda s alkoholem, kuchařka či časopis pod stromečkem potěší
Recepty z českých pohádek: Vláčná hrníčková bábovka od Karkulky voní vanilkou a kakaem a potěší nejen babičku
Spočítali jsme za vás: Kilogram domácích vanilkových rohlíčků vyjde na 160 Kč, v obchodě dáte i šestkrát tolik
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovesné kuličky se sušeným ovocem
kucharka-snu před 2 hodinami
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Tweetula před 3 hodinami
Bramboráky
stencenko92 před 4 hodinami
Krůtí na paprice
Kdyzjehlad před 5 hodinami
Čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem
habis před 5 hodinami
Pórková polévka s česnekem
KatkaCechova před 5 hodinami
Pečené kuře na česneku
Jirka6363 před 6 hodinami
Pařížský salát
Ajkad před 6 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Jajci před 6 hodinami
Vepřová pečeně na žampionech a mrkvi v PH
doval před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
máslo,
cukr moučkový,
čokoláda bílá,
tuk ztužený,
potravinářské barvivo gelové
Komentáře (4)