Jahodový závin
V zahrádkách se krásně červenají slaďoučké jahody, které jsou symbolem přicházejícího léta. Upéct z nich můžete spoustu různých moučníků, vyzkoušejte třeba výtečný závin s tvarohovou náplní a čerstvými jahodami.
Postup přípravy
Krok 1: Hladkou mouku zpracujeme se změklým máslem a mlékem. Vznikne hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme ho několik hodin v lednici odležet.
Krok 2: Jahody omyjeme, necháme pořádně okapat a odstopkujeme je.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Horkovzdušnou troubu včas předehřejeme na 170 °C.
Krok 4: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 5: Žloutky utřeme s moučkovým cukrem, přidáme vanilkový pudink a měkký tvaroh. Vše promícháme a nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh.
Krok 6: Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl položíme na čistou utěrku, kterou lehce posypeme hladkou moukou, a těsto rozválíme na obdélník.
Krok 7: Na obdélník naneseme polovinu náplně a poklademe ho polovinou pokrájených jahod.
Krok 8: Pomocí utěrky opatrně stočíme závin, jehož okraje přitiskneme k sobě, aby nám náplň při pečení nevytekla.
Krok 9: Závin přeneseme na připravený plech. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta.
Krok 10: Pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 170 °C asi 30 minut.
Krok 11: Závin necháme po upečení vychladnout a před podáváním ho pocukrujeme.
Zveřejněno 22. 6. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jahodový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0ROPV
Moje poznámka
Jahodový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0ROPV
Nejnovější recepty
Košíčky s třešněmi
Přidáno před 11 hodinami
Pohár s třešněmi à la tiramisu
Přidáno před 12 hodinami
Jahodovo-jogurtový pohár
Přidáno před 12 hodinami
Tarhoňa se zeleninovou omáčkou s tuňákem
Přidáno před 14 hodinami
Rychlý litý koláč s třešněmi a drobenkou
Přidáno před 16 hodinami
Fazole podle Gabči
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý švestkový koláč
Zsuzsu1 před 9 hodinami
Rýžová polévka pro začátečníky
Jan Nemec před 10 hodinami
Banánový chléb (Banana bread)
Lunaskira před 11 hodinami
Jablková buchta s tvarohem
Vladislav. před 14 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Jamca před 14 hodinami
Borůvkový máslový koláč
MisaVysa před 14 hodinami
Babiččiny blbouny
Dejnaj před 14 hodinami
Jahodová zmrzlina
sidonie před 15 hodinami
Pikantní kuřecí křídla
vakl1 před 15 hodinami
Hrnková buchta
Fatima2 před 15 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
mléko,
vejce,
cukr moučkový,
pudink vanilkový,
tvaroh plnotučný,
jahody,
cukr moučkový
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.