Rajčatové lasagne
Rajčatové lasagne jsou dokonalou kombinací svěží rajčatové omáčky, krémové ricotty, šunky a čerstvých rajčat. Tento lahodný pokrm plný chutí a vůní je ideální pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme omáčku. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. Rajčata omyjeme a špičkou nože mělce nařízneme slupku do kříže.
Krok 2: Uvaříme vodu a rajčata přelijeme vroucí vodou. Počkáme asi 1–2 minuty, pak rajčata scedíme, prolijeme studenou vodou a odstraníme slupku.
Krok 3: V rendlíku na oleji opékáme cibuli dosklovita, přidáme česnek a ještě chvilku spolu orestujeme. Poté přisypeme rajčata a promícháme.
Krok 4: Na mírném ohni vaříme za občasného míchání asi 30 minut.
Krok 5: Nakonec rozvařenou hmotu rozmixujeme ponorným mixérem. Vezmeme husté sítko a omáčku přes něj přecedíme. Dochutíme ji solí, pepřem a vinným octem. Promícháme a necháme vychladnout.
Krok 6: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Zapékací formu vymažeme olejem.
Krok 7: Ricottu vyšleháme se žloutky, solí a pepřem. Listy bazalky omyjeme. Pár lístků necháme stranou na ozdobu, zbylé, pokud jsou větší, překrájíme.
Krok 8: Na dno formy rozložíme 4 plátky lasagní, které potřeme trochou rajčatové omáčky. Obložíme polovinou plátků šunky, které potřeme polovinou dávky ricotty a posypeme částí bazalkových lístků.
Krok 9: Zakryjeme je další vrstvou lasagní a opět je potřeme trochou rajčatové omáčky. Rozetřeme na ně zbylou ochucenou ricottu, posypeme listy bazalky a zakryjeme poslední vrstvou lasagní.
Krok 10: Vrch přelijeme zbylou rajčatovou omáčkou, poklademe rajčaty nakrájenými na tenké plátky, osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem.
Krok 11: Pekáček vložíme do předehřáté trouby a lasagne zapékáme asi 40 minut.
Zveřejněno 6. 8. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajčatové lasagne
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xV8g
Moje poznámka
Rajčatové lasagne
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xV8g
Nejnovější recepty
Šťouchačky s česnekem a slaninou
Přidáno před 4 hodinami
Knedlíky se slaninou
Přidáno před 5 hodinami
Pečené brambory se slupkou
Přidáno před 5 hodinami
Fazolové lusky na slanině s česnekem
Přidáno před 5 hodinami
Ražniči tří barev na plechu
Přidáno před 6 hodinami
Karamelizovaná cibule
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Lenka Sedlackova před 2 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
Ivyjg před 4 hodinami
Kynutý makový závin
magdalenka před 4 hodinami
Koule na zelí v pomalém hrnci
magdalenka před 5 hodinami
Segedín z trouby
magdalenka před 5 hodinami
Výborné kynuté těsto
magdalenka před 5 hodinami
Bábovka olejová
FilipRieger před 6 hodinami
Zapečené filé na másle
Sahula před 6 hodinami
Horký jablečný nápoj
FilipRieger před 6 hodinami
Svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta
Jana Jana před 7 hodinami
Suroviny:
rajče,
cibule,
česnek,
olej olivový,
sůl,
pepř drcený,
ocet vinný,
olej olivový,
sýr ricotta,
žloutek,
sůl,
pepř mletý,
bazalka čerstvá,
těstoviny lasagne,
omáčka rajčatová,
šunka,
rajče,
sýr
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.