Rajčatové lasagne
Rajčatové lasagne jsou dokonalou kombinací svěží rajčatové omáčky, krémové ricotty, šunky a čerstvých rajčat. Tento lahodný pokrm plný chutí a vůní je ideální pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme omáčku. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. Rajčata omyjeme a špičkou nože mělce nařízneme slupku do kříže.
Krok 2: Uvaříme vodu a rajčata přelijeme vroucí vodou. Počkáme asi 1–2 minuty, pak rajčata scedíme, prolijeme studenou vodou a odstraníme slupku.
Krok 3: V rendlíku na oleji opékáme cibuli dosklovita, přidáme česnek a ještě chvilku spolu orestujeme. Poté přisypeme rajčata a promícháme.
Krok 4: Na mírném ohni vaříme za občasného míchání asi 30 minut.
Krok 5: Nakonec rozvařenou hmotu rozmixujeme ponorným mixérem. Vezmeme husté sítko a omáčku přes něj přecedíme. Dochutíme ji solí, pepřem a vinným octem. Promícháme a necháme vychladnout.
Krok 6: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Zapékací formu vymažeme olejem.
Krok 7: Ricottu vyšleháme se žloutky, solí a pepřem. Listy bazalky omyjeme. Pár lístků necháme stranou na ozdobu, zbylé, pokud jsou větší, překrájíme.
Krok 8: Na dno formy rozložíme 4 plátky lasagní, které potřeme trochou rajčatové omáčky. Obložíme polovinou plátků šunky, které potřeme polovinou dávky ricotty a posypeme částí bazalkových lístků.
Krok 9: Zakryjeme je další vrstvou lasagní a opět je potřeme trochou rajčatové omáčky. Rozetřeme na ně zbylou ochucenou ricottu, posypeme listy bazalky a zakryjeme poslední vrstvou lasagní.
Krok 10: Vrch přelijeme zbylou rajčatovou omáčkou, poklademe rajčaty nakrájenými na tenké plátky, osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem.
Krok 11: Pekáček vložíme do předehřáté trouby a lasagne zapékáme asi 40 minut.
Zveřejněno 6. 8. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajčatové lasagne
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xV8g
Moje poznámka
Rajčatové lasagne
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xV8g
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 13 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 1 hodinou
Sváteční kakao
Kajkajak před 2 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 2 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 3 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 4 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 7 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 8 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 9 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 9 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 9 hodinami
Suroviny:
rajče,
cibule,
česnek,
olej olivový,
sůl,
pepř drcený,
ocet vinný,
olej olivový,
sýr ricotta,
žloutek,
sůl,
pepř mletý,
bazalka čerstvá,
těstoviny lasagne,
omáčka rajčatová,
šunka,
rajče,
sýr
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.