Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlahodnější sušené švestky

Zapomeňte na kupované sušené ovoce – domácí švestky z trouby mají nenapodobitelnou vůni i chuť. Jsou plné přírodní sladkosti, vydrží celou zimu a poslouží k mlsání i jako voňavá surovina do koláčů a dezertů.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

houba houba

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min Doba sušení je velmi orientační

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava, Doba sušení je velmi orientační)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Švestky omyjeme, rozloupneme na poloviny a vypeckujeme. Můžeme rozdělit na poloviny, nebo nechat spojené, je to jedno. Krok 2: Švestky rozložíme slupkou dolů na plech vyložený papírem na pečení. Krok 3: Podle sladkosti švestek posypeme více nebo málo krystalovým cukrem. Krok 4: Dáme do trouby, ideálně na horkovzduch a sušíme cca při 70 °C přibližně 2 až 3 hodiny. Záleží na velikosti a šťavnatosti švestek. Krok 5: Sušíme při pootevřené troubě a nedosušíme! Když jsou na pohled švestky patřičně nasušené, ještě i žluté a ne hnědé, ochutnáme a ujistíme se, že jsou nedostižně lahodné! Krok 6: Necháme vychladnout, uložíme jen tak do sklenice a když nás honí mlsná, chodíme mlsat. Je třeba najít ten správný čas sušení, ale dá se to.

TIP: Švestky v naší kuchyni

Zveřejněno 20. 8. 2025

Poznámka autorky houba

Na obrázku jsou již švestky částečně sušené. Tak nějak vypadají. Nepoužila jsem pečící papír, ale folii.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlahodnější sušené švestky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Dk6Y6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlahodnější sušené švestky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Dk6Y6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

Děkujeme za skvělý tip, jak zpracovat velkou úrodu švestek:-)

pavlina.simr: muzu jen zavidet, tech bych ss ujedla. Urcite to zkuste!!

Suroviny:
švestky, cukr krystal

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu