Leopardí buchta

hosta Kuchařka: hosta

Moučníky , Kynuté 35 názorů

Suroviny

250 ml mléka
25 g vanilkového pudinku nebo maizeny
2 lžíce cukru
vanilkový lusk nebo burbon vanilkový
1 lžíce čerstvé strouhané pomerančové kůry
50 g másla
1/2 kostky droždí (nebo přiměřené množství droždí suchého)
370 g hladké mouky
kakao
mléko
čokoláda na vaření
lžíce másla
lžička mléka
ořechy
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mléka důkladně rozmícháme pudink, dvě lžíce cukru, vanilkový extrakt nebo vyškrábnutý vanilkový lusk a uvaříme hustý pudink. Odstavíme z ohně a vmícháme máslo, necháme přikryté folií trochu vychladnout - tak na 30 °C.

  2. Vlažný pudink přesuneme do mísy, rozdrobíme droždí, vidličkou důkladně promícháme, necháme pár minut odpočinout a pak zapracujeme pomerančovou kůru a mouku. Vypracujeme pevné pružné těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.

  3. První půlku těsta dáme do misky, zakryjeme folií a necháme kynout, druhou polovinu ještě rozpůlíme a do každé části zapracujeme kakao, rozmíchané ve lžíci horkého mléka - jedna část bude světlejší (s jednou rovnou lžící kakaa) a druhá tmavší (použijeme kakaa více). Obě kakaová těsta necháme také samostatně přikryté folií vykynout - tak za cca 45 minut by těsta měla zdvojnásobit svůj objem.

  4. Každé z vykynutých těst rozdělíme na osm dílů a vytvarujeme do válečků - dovnitř přijde váleček světle hnědého těsta, obalí se vyváleným těstem tmavým a nakonec těstem světlým - tak jak je na fotografii.

  5. Vzniklých osm válečků ještě "poválíme" na přiměřenou délku tak, aby byly dlouhé jako forma, ve které budeme péci - pekla jsem ve formě na chlebíček velké cca 11x22 cm. Tu si vyložíme pečícím papírem tak, aby přesahoval boční dlouhé strany a válečky těsta do ní naskládáme. Přikryté necháme ještě minimálně půl hodiny kynout, mezitím zapneme troubu na 180 °C.

  6. Po vložení buchty do trouby snížíme teplotu na 160 °C, pečeme asi 25 minut a zkoušíme špejlí, zda je hotovo.

  7. Upečenou buchtu vyndáme pomocí přesahujícího pečícího papíru z formy, necháme trochu zchladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme drcenými ořechy.

Poznámka

Impovizace podle francouzského blogu Alter Gusto

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 270 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Leopardí buchta

  • Lump01 Lump01

    Ivana: Ahoj Tady taky Ivana-jak jsem se dívala na recept tak si říkám-moc pracné a stojí to za to?Díky za názor.Mám s tím taky už zkušenost,že ne vše pracné je taky chutné-nebo to nestojí za námahu.

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Paráda :yes: :yes: :yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ivana(neregistrovaná)

    Vyzkoušeno, ale již ji dělat nebudu. Krásná na efekt, chuťově velké zklamání. Za tu piplačku bohužel nestojí:-(

    Odpovědět

  • Zuzka - Cobra Zuzka - Cobra

    hosta: Nutela by nebyla špatná. Chybí mi tam vyloženě něco sladkého. Ale s kakajíčkem to bylo dobré :D

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Zuzka - Cobra: měla jsem podobný poznatek, jak už jsem psala dříve. Napadlo mne místo toho nejtmavšího těsta promazávat nutelou;-) Jinak ale dík za hezkou fotku a za vyzkoušení:-)

    Odpovědět

  • Zuzka - Cobra Zuzka - Cobra

    Tak jsem vyzkoušela...efekt dobrý, ale chuťově o ničem. Ano, světlého těsta je málo. Příště z větší dávky a každé těsto zkusím ochutit.

    Odpovědět

  • DaBu DaBu(neregistrovaný)

    Dnes odskusany, ale nenadchol.:-( Je suchy, malo sladky a je ho malo.:no: Na to kolko sa s nim treba nababrat:-S, sme z vysledku neodpadli. Je krasny :yes: to treba uznat, ale chutovo nic-moc. A dalsi postreh - bieleho cesta by som nechala urcite viac, ako je v rozpise.

    Odpovědět

  • Zuzanka Zuzanka(neregistrovaná)

    TO JE NAPROSTO FANTASTICKÉ! KRÁSA:-K:yes: Moc se Ti povedla!Miluju leopardí vzory, tak jí hned vyzkouším :-8

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: také jsem viděla na netu, moc se Ti to povedlo:yes::yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Bod za originalitu je víc než jasný:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Týýý jo, jak to, že mi toto uniklo :-O? Super:yes: a posílám 23. bod :-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak to vypadá móóc dobře!!:yes:+

    Odpovědět

  • maris maris

    To je hodně efektní;-):-):yes:+21

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Danka: je to vláčná vanilková voňavá buchta, možná příště ještě promáznu někde mezi ty "válečky" nutellou nebo džemem:-p
    Děkuji za přízeň - není to tak složité, jak vypadá;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nádhera! :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: buchta s nutelou buchta na cesty rychlá buchta s nutelou buchta na cestu hrnková buchta s nutelou buchta s džemem leopardi chlebíček leopardi dorty pomerančová buchta buchty s nutelou buchta buchta na cesty recept leopadi buchta jak udělat leopardí vzor buchta recept buchty na cestu buchty na cesty buchta z mléka leopardí dort recept na buchty polité s nutelou

Zapomněl/a jsem heslo