

Povidla ze švestek
Suroviny
- 7000 g vyloupaných švestek
- 500 ml octa
- 1500 g cukr krystal
Postup přípravy receptu
Vyloupané švestky na robotu rozsekáme, dáme do širšího hrnce, přidáme ocet a cukr, promícháme a necháme 24 hodin stát v chladnu. Pak dáme do trouby na spodní mřížku a dusíme na 180°C 4-5 hodin, až se vydusí na 1/2-1/3 objemu a zhoustnou. Občas promíchám. Horké plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme, nezavařujeme.
Původní recept uvádí-vařit na sporáku, nemíchat.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-časopis Receptář asi 30 let starý.
Recept je od p.Soukupové.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Povidla ze švestek
-
Evi, povidla vypadají nádherně
taky jsem je kdysi dělávávala, že bych si to zopakovala ?
+
-
Holky díky
Jaruš,ze 7 kg to není moc,letos jsem dělala už 2x.Některý rok nejsou švestky a povidla vydrží několik let,taky něco rozdám po rodině -
Povidla dělávám jinak, ale tento recept ukládám a určitě také vyzkouším
+5
-
Tento slivkový lekvar robím vždy, keď je dobrý rok na slivky/tento rok som nemala/, ja som ho pomenovala ako "Nočný lekvar/ večer si ho pripravím /nerozsekám len vykvôstkujem/, dám do hrnca, zakryjem a na miernom ohni nechám variť do rána, kým nevstanem. Odkryjem, zamiešam, medzitým sa naraňajkujem a potom dávam do fliaš a do suchého dunctu a je hotovo.
-
taky jsme doma dělávali povidla,pamatuji se jak je babička míchala na sporáku a jak to strašně vonělo.
já jsem to ještě nikdy nezkoušela
+1
-
Tý jo, Ty vaříš povidla ze 7 kg švestek? Tak to já z 2,5 kg a mám je na dva roky
Ale je fakt, že u nás nejvíc jede tvaroh. Ale povidla se takhle dělají moc dobře, je to skoro bez práce
-
Tato povidla jsou výborná, dělávám je také. Letos bohužel nemáme švestky.