Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbená žemlovka

Kdo by nemiloval dozlatova upečenou voňavou žemlovku plnou jablek? Vyzkoušejte si ji připravit podle tohoto receptu a nebudete litovat. Proměníte tak i starší veku ve skvělé sladké jídlo. Dle chuti můžete přidat rozinky a na talíři kopeček šlehačky.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 45 min

80 min (35 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

pekáč o rozměru zhruba 30 × 20 cm

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Jablka oloupeme, vykrájíme z nich jádřince a nastrouháme nahrubo. Krok 2: Větší zapékací misku vymažeme máslem. Veku nakrájíme na plátky a každý namažeme máslem. Krok 3: Na dno vymazané zapékací misky klademe plátky veky namazanou stranou nahoru. Veku mírně pocukrujeme a poklademe nastrouhanými jablky, ta posypeme skořicí, moučkovým i vanilkovým cukrem. Dle obliby přidáme rozinky. Krok 4: Na jablka poklademe druhou vrstvu veky namazané máslem, pocukrujeme a znovu opakujeme vrstvu jablek s ochucením stejným jako v první vrstvě. Nyní dáme na jablka poslední vrstvu namazaných vek. Krok 5: Takto naskládanou žemlovku zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Krok 6: Žemlovku pečeme v předehřáté troubě na 160-170 °C po dobu 45 minut. Krok 7: Podáváme ozdobené ušlehanou šlehačkou.

Zveřejněno 5. 9. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Oblíbená žemlovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRBV5

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Oblíbená žemlovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRBV5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
veka, jablko, máslo, mléko, vejce, cukr moučkový, cukr vanilkový, skořice mletá, šlehačka, rozinky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu