Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeský houbovec

Jihočeský houbovec je poctivý a sytý tradiční pokrm, který potěší každého milovníka hub. Je skvělým způsobem, jak zpracovat nasbírané houby a proměnit je v lahodný a chutný oběd, který příjemně voní po bylinkách.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

jitka540

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme je mlékem. Krok 2: Houby očistíme a nakrájíme na kostičky. Stroužek česneku oloupeme a utřeme. Krok 3: V pánvi na másle podusíme houby. Krok 4: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 5: Žloutky smícháme s česnekem a ochutíme majoránkou, pažitkou, osolíme a vmícháme rozpuštěné máslo. Krok 6: Žemle smícháme s podušenými houbami a žloutkovou směsí. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Krok 7: Směs navrstvíme do zapékací mísy a vložíme do trouby. Pečeme při 180 °C zhruba 35 minut. Krok 8: Hotový houbovec podáváme s vařeným bramborem nebo zeleninovým salátem.

TIP: Desatero na téma houby?

Zveřejněno 22. 9. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský houbovec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6zkr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský houbovec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6zkr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
žemle, mléko, houby, vejce, česnek, máslo, majoránka, pažitka, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu