Jihočeský houbovec
Jihočeský houbovec je poctivý a sytý tradiční pokrm, který potěší každého milovníka hub. Je skvělým způsobem, jak zpracovat nasbírané houby a proměnit je v lahodný a chutný oběd, který příjemně voní po bylinkách.
Postup přípravy
Krok 1: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme je mlékem.
Krok 2: Houby očistíme a nakrájíme na kostičky. Stroužek česneku oloupeme a utřeme.
Krok 3: V pánvi na másle podusíme houby.
Krok 4: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 5: Žloutky smícháme s česnekem a ochutíme majoránkou, pažitkou, osolíme a vmícháme rozpuštěné máslo.
Krok 6: Žemle smícháme s podušenými houbami a žloutkovou směsí. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Krok 7: Směs navrstvíme do zapékací mísy a vložíme do trouby. Pečeme při 180 °C zhruba 35 minut.
Krok 8: Hotový houbovec podáváme s vařeným bramborem nebo zeleninovým salátem.
Zveřejněno 22. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jihočeský houbovec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G6zkr
Moje poznámka
Jihočeský houbovec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G6zkr
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 5 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 7 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 7 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 9 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 11 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 2 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 5 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 5 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 7 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 8 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 9 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 9 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 10 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 11 hodinami
Suroviny:
žemle,
mléko,
houby,
vejce,
česnek,
máslo,
majoránka,
pažitka,
sůl
Komentáře (1)