Jihočeská krajkovice

zizala Kuchařka: zizala

6 porcí Bramborová jídla 5 názorů

Suroviny

1/2 kg hrubé mouky
1/2 l piva nebo 1/4 l piva a 1/4 l vody
30 g droždí
2 vejce
100 g domácích sádla
100 g (i víc) škvarků nebo slaniny nebo domácího uzeného masa
2 velké brambory vařené ve slupce (asi 350 g celkem)
2 velké syrové brambory (asi 350 g celkem)
dobromysl nebo majoránka, česnek dle chuti, sůl.
sádlo na vymazání pekáče a celý (nemletý) mák na vysypání.
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vařené i syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. V tekutině rozpustíme droždí. Škvarky nebo slaninu nebo uzené rozpečeme na sádle a necháme vychladnout.

  2. Z mouky, tekutiny s droždím, zchladlého tuku, vajec a nastrouhaných brambor umícháme těsto. Ochutíme bylinkami a rozetřeným česnekem se solí.

  3. Pekáč na pečení husy vymažeme sádlem a vysypeme mákem. Nalijeme těsto a necháme asi půl hodiny v teple kynout.

  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova.

  5. Nejlepší je krajkovice vlažná a přikusuje se k polévkám. Výborná je i se salátem z kysaného zelí. Ale je skvělá i studená s hrnkem bílé kávy.

Poznámka

Krajkovice se pekla a někde ještě peče v okolí Tábora, Bechyně a pod. Od nás coby kamenem dohodil :) Recept jsem poskládala z internetu a podle našich chutí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jihočeská krajkovice

Zapomněl/a jsem heslo