Koláč z lišek
Koláč z lišek v sobě spojuje křehké máslové těsto a výraznou chuť lišek, které vynikají jemnou oříškovou vůní a pevnou strukturou. V kombinaci s česnekem, bylinkami a petrželkou vznikne lahodný slaný koláč, ideální pro podzimní dny.
Postup přípravy
Krok 1: Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu včas předehřejeme na 190 °C.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 3: Lišky očistíme a pokrájíme. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Bylinky nasekáme.
Krok 4: Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě.
Krok 5: Z obou druhů mouky, žloutků, rozpuštěného másla a soli zpracujeme těsto a dle potřeby přidáváme vodu tak, aby výsledné těsto bylo vláčné a hladké.
Krok 6: Do koláčové formy vmačkáme těsto na dno a asi 1 cm do okrajů.
Krok 7: Formu vložíme do trouby a pečeme při 190 °C asi 10 minut.
Krok 8: Během pečení připravíme náplň. Na jedné lžíci másla opečeme lišky s česnekem, dokud houby nepustí šťávu. Sejmeme ze sporáku a odložíme stranou.
Krok 9: Do bílkového sněhu opatrně vmícháme bylinky, osolíme, opepříme a nakonec vmícháme lišky.
Krok 10: Houbovou náplň vlijeme na předpečené těsto a znovu vložíme do trouby. Pečeme při 190 °C, zhruba 25 minut.
Krok 11: Koláč můžeme podávat ještě teplý se zeleninovým salátem nebo studený se zakysanou smetanou.
Zveřejněno 6. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koláč z lišek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2RV8
Moje poznámka
Koláč z lišek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2RV8
Nejnovější recepty
Kuřecí paličky ve slanině
Přidáno před 10 minutami
Fazolový salát s mrkví a párkem
Přidáno před 8 hodinami
Batátová kaše
Přidáno před 9 hodinami
Krkovička s dýňovo-bramborovou kaší
Přidáno před 9 hodinami
Masová směs Mexiko
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí kousky s dýňovým pyré vhodné pro diabetiky
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky, které jsou hned měkké
Atilla před 12 minutami
Nadýchaná banánová buchta
brtna před 8 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
brtna před 8 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
brtna před 8 hodinami
Babiččina fazolačka
Marierosulkova před 9 hodinami
Rýžový nákyp s broskvemi
KetyHu před 10 hodinami
Vepřové plátky s krůtími játry a fazolkami
adelaku před 10 hodinami
Sekaná v anglické slanině
poirotka před 11 hodinami
Pečené brambory s masem a žampióny
Veritaska před 13 hodinami
Suroviny:
mouka celozrnná,
mouka polohrubá,
vejce,
máslo,
sůl,
voda,
houby lišky,
česnek,
máslo,
petrželka hladkolistá,
pažitka,
tymián,
sůl,
pepř mletý,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (1)