

Pikantní čočková polévka s klobásou
Suroviny
- 0,5 kg zelené čočky
- 1/2 velké cibule / pórek
- 2 nožičky suché pikantní klobásy
- saturejka
- mletá sladká červená paprika
- pálivá paprika / chilli / kajenský pepř
- sůl
- sádlo / máslo
Postup přípravy receptu
Čočku uvaříme ve vodě se špetkou saturejky. Když je měkká, scedíme ji a vodu nevyléváme.
Cibuli nebo pórek nakrájíme nadrobno, klobásu na kolečka nebo půlkolečka.
Sádlo nebo máslo rozpustíme a cibuli / pórek orestujeme. Zaprášíme sladkou mletou paprikou a posypeme pálivou paprikou, chilli nebo kajenským pepřem, můžeme i zkombinovat.
Přidáme pokrájenou klobásku, promícháme a necháme ji chvilku opékat.
Přisypeme čočku a pořádně promícháme. Chvilku necháme, aby se propojily chutě.
Přilijeme vodu, ve které jsme čočku uvařili. Promícháme, dochutíme solí a necháme chvilku probublat.
Podáváme samostatně nebo s bagetkou.
Poznámka od kuchařky
Vynikající čočková polévka, jinou už doma neděláme.
Je třeba, aby klobása byla suchá, pak se lépe opeče a provoní celou polévku.
Množství chilli, pálivé papriky nebo kajenského pepře záleží na každém z nás, případně se dá polévka ještě dochutit na pálivo i ke konci.