Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pickles – kvašená zelenina z různé zeleniny

Starý způsob konzervace zeleniny se nazývá pickles, kdy směs čerstvé zeleniny díky přirozenému kvašení získá svěží nakyslou chuť. Domácí pickles můžete připravit z jakékoliv zeleniny a mít po ruce zdravou přílohu ke každému jídlu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min + doba kvašení

30 min (30 min příprava, + doba kvašení )

Suroviny pro 1 dávka

3 velké zavařovací sklenice

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Ze zelí odstraníme svrchní nepěkné listy, rozkrojíme ho a vyrříznene košťál. Pak zelí nakrouháme na nudličky, očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky nebo na slabé plátky (viz Poznámka pod receptem). Krok 2: Přidáme sůl a kmín, dobře promícháme a necháme asi půl hodiny stát. Zelenina změkne, pustí šťávu a můžeme začít plnit zavařovačky. Krok 3: Do vymyté a vypařené sklenice dáme vrstvu zeleniny a pěstí dobře stlačíme. Takto naplníme celou sklenicí. Snažíme se vytěsnit všechen vzduch. Víčko na sklenici nezavíráme napevno, protože přebytečná tekutina při kvašení vytéká ven, proto je potřeba sklenici postavit do misky. Zelenina kvasí 3-5 dní při pokojové teplotě. Krok 4: Po zkvašení víčko utáhneme a dáme zeleninu do lednice, kde vydrží dost dlouho, pokud ji nesníme. Někdy se stane, že část tekutiny ve sklenici chybí, tak převaříme vodu se špetkou soli a prochladlou do sklenice dolijeme. Takto můžeme zeleninu připravovat po menších částech po celý rok.

TIP: Domácí pickles - oblíbené recepty na kvašenou zeleninu

Zveřejněno 13. 10. 2025

Poznámka autorky Handour

Můžeme použít zelí světlé i tmavé, cibuli, mrkev, okurky, ředkvičky, červenou řepu, květák, kedlubny, zkrátka různou zeleninu.

Je dobré jako základ použít zelí a vždy přidat malé dávky několik druhů zeleniny, které můžeme podle chuti obměňovat.

Třeba 1 kg zelí, 1 cibule, 1 kedluben, 1 mrkev a kousek okurky. Pokud nemáme chladné místo na uskladnění, tak stačí naplnit pouze velké sklenice na zavařování a ukládat do lednice.

Je to starý způsob konzervace zeleniny pro uchování vitamínů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pickles – kvašená zelenina z různé zeleniny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YErO2

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pickles – kvašená zelenina z různé zeleniny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YErO2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
zelenina, sůl, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu