Pohanka na různý způsob

eva hubova Kuchařka: eva hubova

Doba přípravy: 45 minut 3-4 porce Bezmasá jídla 25 názorů

Suroviny

500 g pohanky
1 lžíce sádla (olej)
sůl
Pohanka_houby:
250 g drobně nakrájených hub
50 g másla
1 stroužek česneku
sójová omáčka
Pohanka na slano:
1 menší cibule
1 polévková lžíce sádla
kousek uzeného bůčku
Pohanka na sladko s borůvkami:
máslo
cukr
sterilované borůvky ve vlastní šťávě
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku přebereme, dáme na husté sítko a pod tekoucí vodou 2-3 x propláchneme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, tak aby sahala si 1 cm nad pohanku. Mírně osolíme, přidáme sádlo a promícháme.

  2. Přikryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na spodní mřížku a dusíme na 180°C doměkka. Během dušení promícháme.

  3. Pohanka s houbami: Houby podusíme na másle, ke konci dušení přidáme prolisovaný česnek, pár kapek sójové omáčky, mírně osolíme a ještě chvíli dusíme. Houbovou směs vmícháme do uvařené pohanky a na talíři posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.

  4. Pohanka s brambory a houbami: Do směsi z brambor, pohanky, hub můžeme přidat špetku majoránky, dát do vymazaného pekáčku, posypat strouhaným sýrem a krátce zapéct v troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.

  5. Pohanka na slano: Cibuli drobně nakrájíme a na sádle orestujeme dočervena. Na druhé pánvi osmažíme kousek domácího uzeného bůčku, nakrájeného na drobné kostičky. Uvařenou pohanku na talíři polijeme orestovanou cibulí a bůčkem. Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

  6. Pohanka na sladko s borůvkami: Uvařenou pohanku na talíři polijeme rozpuštěným máslem, pocukrujeme a nahoru dáme borůvky sterilované ve vlastní šťávě.

  7. Pohanka jako příloha: Uvařenou pohanku podáváme jako přílohu k různému dušenému masu s omáčkou.

Poznámka

Takto se pohanka vařila a vaří v naší rodině mnoho let.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 164 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pohanka na různý způsob

  • RAW_Marek RAW_Marek

    Skvělý recept. Jen bych chtěl upozornit na drobný rozdíl mezi pohankou světlou a tmavou. Jedna z nich není příliš dobrá pro naše zdraví. Mrkněte na
    https://www.rawmarket.cz/obiloviny/pohanka

    Odpovědět

  • vjerunka vjerunka(neregistrovaná)

    Děkuji za všechny rady a podporu, budu dělat pohanku poprvé, tak snad se povede:-))

    Odpovědět

  • Lenička Lenička(neregistrovaná)

    Děkuju všem za inspiraci,pohanku budu dělat po prvé,tak snad mi zachutná :-)) určitě jí zkusím i nasladko jako zdravou snídani :-D

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Evi,určite ešte s niečim bude,lebo mi zostalo trištvrte sáčku:-DPotom pridám fotku;-)Dnes som ju dojedla a chutila mi ešte viac,tie chute sa viac prepojili:-)

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    Ivana79: Ivanko díky za fotečku...doufám, že Ti pohanka zachutná a příště bude fotka třeba s houbami:-))

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Evička,ďakujem za tieto recepty,lebo pohanku som dnes kúpila a jedla prvý raz v živote.Nemala som ani potuchy ako to bude chutiť a priznám sa,že na sladko si to ani neviem predstaviť:-8Je to zvláštna chuť.Urobila som si k tomu sójovú čínu;-)+20

    Odpovědět

  • zdenina56@centrum.cz zdenina56@centrum.cz(neregistrovaný)

    :yes:díky za inspiraci všempohanka-naruzny-zpusob:-p:yes:

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Pohanku mám poslední dobou také moc ráda, zalitou horkým sojovým mlékem s medem a ořechy:-p:yes:+

    Odpovědět

  • Reny2 Reny2

    tak tohle je vytecny....pohanku mam,ted uz mam i inspiraci a s tema boruvkama nebo svestkama to bude jist i synator...ale pro mne je to za boda a velkou pochvalu za pouziti skoro zapomenutych surovin....:yes::-K

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    Díky v šem za komentáře a:yes:
    Terezko,vím že spousta lidí dnes vaří pohanku tak jako Ty aby byl zachován rutin proto jsem dala do poznámky,že se vaří takto v naší rodině:-))moje babička pocházela z chudobného valašska a vařila pohanku víckrát týdně na oběd a to už je víc jak 70 let.Myslím,že se tenkrát nehledělo na vitamíny,atd. ale aby se rodina najedla.:-))taky uvařenou pohanku nám zalila mlékem-to si dělám i dnes.Jeden z receptů byl pohanka zapečená se sušenými švestkami,ale to si nepamatuji jestli se uvařená zapékala ze švestkami nebo syrová a pak se polila máslem a pocukrovala,možná někdo bude vědět jak se to vaří

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Díky za variace, pohanku máme taky rádi :-p:yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Pohanku bych docela vyzkoušela, ale známá před taťkou a synem řekla že je cítit myšinou. Nesmím ji přinést ani do špajzu.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Evička, recepty sú super, len pohánka sa veruže nevarí...zaleje sa horúcou vodou, zakryje a šup s ňou do perín ( ako píše Jana ), :-D;-) je krásne nadýchaná, mäkká a nestráca sa rutín;-)
    Pohánku milujeme, je to to najlepšie, čo pre svoje cievy môžeme urobiť :-D:yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    nevařím, jen dám teplou vodu a nechám "jít":-)):-O, ale beru zdejší inspiraci na další "dobrůtku":-!:-p,jsem ráda za každou dobrou radu:yes::-K

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Evi, úžasná variace receptů :-):yes:.

    Na internetu i na obalu pohanky jsem se dočetla, že se má vařit maximálně minutu (a že se nesmí slévat!) a pak nechat cca 20 minut dojít. Tím se zabrání zbytečným ztrátám rutinu a dalších prospěšných látek, které obsahuje. Píšu to jako tip pro ty, kteří by z pohanky chtěli vytěžit maximum ;-).

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: pohanka na sladko pohanka jako příloha pohanka na slano úprava pohanky pohanka recepty pohanka recepty na sladko jak varit pohanku pohanka jako příloha recepty recepty pohanka na sladko pohanka jak vařit jak upravit pohanku pohanka jako příloha recept pohanka recepty jak vařit zapečená pohanka na sladko jak se vari pohanka pohanka jako příloha k masu pohanka s houbami pohanka se švestkami pohanka jídla z pohanky

Zapomněl/a jsem heslo