Pickles – kvašená zelenina z různé zeleniny
Starý způsob konzervace zeleniny se nazývá pickles, kdy směs čerstvé zeleniny díky přirozenému kvašení získá svěží nakyslou chuť. Domácí pickles můžete připravit z jakékoliv zeleniny a mít po ruce zdravou přílohu ke každému jídlu.
Postup přípravy
Krok 1: Ze zelí odstraníme svrchní nepěkné listy, rozkrojíme ho a vyrříznene košťál. Pak zelí nakrouháme na nudličky, očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky nebo na slabé plátky (viz Poznámka pod receptem).
Krok 2: Přidáme sůl a kmín, dobře promícháme a necháme asi půl hodiny stát. Zelenina změkne, pustí šťávu a můžeme začít plnit zavařovačky.
Krok 3: Do vymyté a vypařené sklenice dáme vrstvu zeleniny a pěstí dobře stlačíme. Takto naplníme celou sklenicí. Snažíme se vytěsnit všechen vzduch. Víčko na sklenici nezavíráme napevno, protože přebytečná tekutina při kvašení vytéká ven, proto je potřeba sklenici postavit do misky. Zelenina kvasí 3-5 dní při pokojové teplotě.
Krok 4: Po zkvašení víčko utáhneme a dáme zeleninu do lednice, kde vydrží dost dlouho, pokud ji nesníme. Někdy se stane, že část tekutiny ve sklenici chybí, tak převaříme vodu se špetkou soli a prochladlou do sklenice dolijeme. Takto můžeme zeleninu připravovat po menších částech po celý rok.
Zveřejněno 13. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pickles – kvašená zelenina z různé zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YErO2
Moje poznámka
Pickles – kvašená zelenina z různé zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YErO2
Nejnovější recepty
Květáková krémová polévka s krutony
Přidáno před 39 minutami
Rychlá cibulačka se sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Pizza z tortilly
Přidáno před 2 hodinami
Frankfurtská polévka
Přidáno před 2 hodinami
Houbová smaženice či praženice
Přidáno před 3 hodinami
Diabetický koláč s tvarohem, jablky a ořechy
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hamburgerové bulky
pribrska před 17 minutami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
ane.hir před 35 minutami
Vepřová kýta na smetaně
Styliane před 57 minutami
Koláč jako květina
magdalenka před 1 hodinou
Olejové koláčky
magdalenka před 1 hodinou
Guláš Samuraj z Budapešti
magdalenka před 1 hodinou
Golubky od Máši
magdalenka před 1 hodinou
Mrkvový koláč
Nata83 před 1 hodinou
Obalovaný květák pečený s novými bramborami
wimra před 2 hodinami
Pikantní bůček
magdalenka před 4 hodinami
Suroviny:
zelenina,
sůl,
kmín celý
Komentáře (1)