Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře
Polévka, která vás vrátí do dětství, protože snad každá máma vždy dělala v neděli voňavý vývar a drožďové knedlíčky. Vy si tuto lahodnou polévku můžete připravit za doprovodu českého šéfkuchaře Honzy Punčocháře.
Postup přípravy
Krok 1: Uzené vepřové žebro vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Žebra jsou na tuto polévku skvělá proto, že obsahují jak kosti, tak i maso a vývar z nich je velmi silný.
Krok 2: Než voda začne vařit, připravíme zeleninu. Mladou mrkev nemusíme loupat, jen ji umyjeme a nakrájíme na kousky. Čím menší kousky nakrájíme, tím víc chuti se uvolní do vývaru. Petržel i celer oloupeme a nakrájíme také na kousky. Česnek oloupeme, cibuli necháme i se slupkou.
Krok 3: Sebereme sraženou sedlinu z povrchu vývaru, chvíli počkáme, asi 2 minuty a sebereme ji znova. Vývar stáhneme na slabý výkon a přidáme nachystanou zeleninu, koření a hladkolistou petržel. Vaříme mírným varem 3–4 hodiny.
Krok 4: Mezitím, co se vývar táhne, připravíme drožďové knedlíčky. Do hrnce dáme máslo a pomalu ho rozpustíme. Přidáme rozdrobené droždí a necháme ho rozpustit na mírném plamenu. Jakmile se rozvoní, přidáme sušenou majoránku, osolíme a přidáme pepř. Promícháme a stáhneme na nižší výkon, aby se nic nespálilo. Následně přidáme nastrouhaný česnek podle chuti. Sundáme z plotny. Postupně přidáváme strouhanku a vejce. Těsto necháme trochu odpočinout, dosáhne požadované hustoty.
Krok 5: Vývar přecedíme, žebra necháme vychladnout a obereme maso. Část nakrájeného masa na menší kousky vrátíme do vývaru. Zbytek schováme na další recept.
Krok 6: Nyní začneme tvarovat knedlíčky. Ruce si namočíme do studené vody a z připraveného těsta vytvoříme drobné knedlíčky stejné velikosti. Knedlíčky si přichystáme na desku a do hrnce je vložíme ideálně všechny najednou. Knedlíčky vaříme v uzeném vývaru cca 4–5 minut.
Krok 7: Do vývaru ještě nachystáme zeleninovou vložku. Zeleninu z vaření vývaru již nepoužijeme, jelikož ta svoji veškerou chuť už pustila do polévky. Z kousku mrkve, celere a petržele nakrájíme opravdu drobné kostičky, které povaříme ve vývaru.
Krok 8: Jakmile jsou knedlíčky uvařené, můžeme servírovat. Na úplný závěr přidáme ještě drobně nasekanou hladkolistou petržel, tu už nevaříme, aby nezčernala. Vypneme sporák a polévku podáváme buď v terině nebo po jednotlivých porcích v talíři.
Zveřejněno 10. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkWW2
Moje poznámka
Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkWW2
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 11 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 11 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 11 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 12 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 14 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 16 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 17 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 18 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 18 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 18 hodinami
Suroviny:
žebra,
mrkev,
celer,
petržel,
petrželka hladkolistá,
česnek,
cibule,
pepř černý,
koření nové koření,
bobkový list,
máslo,
droždí čerstvé,
majoránka sušená,
česnek,
strouhanka,
vejce,
sůl,
pepř mletý,
celer,
mrkev,
petržel,
petržel
Komentáře (1)