Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře

Polévka, která vás vrátí do dětství, protože snad každá máma vždy dělala v neděli voňavý vývar a drožďové knedlíčky. Vy si tuto lahodnou polévku můžete připravit za doprovodu českého šéfkuchaře Honzy Punčocháře.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 280 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 240 min

280 min (40 min příprava + 240 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

2–3 litry vývaru

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Uzené vepřové žebro vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Žebra jsou na tuto polévku skvělá proto, že obsahují jak kosti, tak i maso a vývar z nich je velmi silný. Krok 2: Než voda začne vařit, připravíme zeleninu. Mladou mrkev nemusíme loupat, jen ji umyjeme a nakrájíme na kousky. Čím menší kousky nakrájíme, tím víc chuti se uvolní do vývaru. Petržel i celer oloupeme a nakrájíme také na kousky. Česnek oloupeme, cibuli necháme i se slupkou. Krok 3: Sebereme sraženou sedlinu z povrchu vývaru, chvíli počkáme, asi 2 minuty a sebereme ji znova. Vývar stáhneme na slabý výkon a přidáme nachystanou zeleninu, koření a hladkolistou petržel. Vaříme mírným varem 3–4 hodiny. Krok 4: Mezitím, co se vývar táhne, připravíme drožďové knedlíčky. Do hrnce dáme máslo a pomalu ho rozpustíme. Přidáme rozdrobené droždí a necháme ho rozpustit na mírném plamenu. Jakmile se rozvoní, přidáme sušenou majoránku, osolíme a přidáme pepř. Promícháme a stáhneme na nižší výkon, aby se nic nespálilo. Následně přidáme nastrouhaný česnek podle chuti. Sundáme z plotny. Postupně přidáváme strouhanku a vejce. Těsto necháme trochu odpočinout, dosáhne požadované hustoty. Krok 5: Vývar přecedíme, žebra necháme vychladnout a obereme maso. Část nakrájeného masa na menší kousky vrátíme do vývaru. Zbytek schováme na další recept. Krok 6: Nyní začneme tvarovat knedlíčky. Ruce si namočíme do studené vody a z připraveného těsta vytvoříme drobné knedlíčky stejné velikosti. Knedlíčky si přichystáme na desku a do hrnce je vložíme ideálně všechny najednou. Knedlíčky vaříme v uzeném vývaru cca 4–5 minut. Krok 7: Do vývaru ještě nachystáme zeleninovou vložku. Zeleninu z vaření vývaru již nepoužijeme, jelikož ta svoji veškerou chuť už pustila do polévky. Z kousku mrkve, celere a petržele nakrájíme opravdu drobné kostičky, které povaříme ve vývaru. Krok 8: Jakmile jsou knedlíčky uvařené, můžeme servírovat. Na úplný závěr přidáme ještě drobně nasekanou hladkolistou petržel, tu už nevaříme, aby nezčernala. Vypneme sporák a polévku podáváme buď v terině nebo po jednotlivých porcích v talíři.

Zveřejněno 10. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkWW2

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkWW2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
žebra, mrkev, celer, petržel, petrželka hladkolistá, česnek, cibule, pepř černý, koření nové koření, bobkový list, máslo, droždí čerstvé, majoránka sušená, česnek, strouhanka, vejce, sůl, pepř mletý, celer, mrkev, petržel, petržel

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu