Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře
Polévka, která vás vrátí do dětství, protože snad každá máma vždy dělala v neděli voňavý vývar a drožďové knedlíčky. Vy si tuto lahodnou polévku můžete připravit za doprovodu českého šéfkuchaře Honzy Punčocháře.
Postup přípravy
Krok 1: Uzené vepřové žebro vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Žebra jsou na tuto polévku skvělá proto, že obsahují jak kosti, tak i maso a vývar z nich je velmi silný.
Krok 2: Než voda začne vařit, připravíme zeleninu. Mladou mrkev nemusíme loupat, jen ji umyjeme a nakrájíme na kousky. Čím menší kousky nakrájíme, tím víc chuti se uvolní do vývaru. Petržel i celer oloupeme a nakrájíme také na kousky. Česnek oloupeme, cibuli necháme i se slupkou.
Krok 3: Sebereme sraženou sedlinu z povrchu vývaru, chvíli počkáme, asi 2 minuty a sebereme ji znova. Vývar stáhneme na slabý výkon a přidáme nachystanou zeleninu, koření a hladkolistou petržel. Vaříme mírným varem 3–4 hodiny.
Krok 4: Mezitím, co se vývar táhne, připravíme drožďové knedlíčky. Do hrnce dáme máslo a pomalu ho rozpustíme. Přidáme rozdrobené droždí a necháme ho rozpustit na mírném plamenu. Jakmile se rozvoní, přidáme sušenou majoránku, osolíme a přidáme pepř. Promícháme a stáhneme na nižší výkon, aby se nic nespálilo. Následně přidáme nastrouhaný česnek podle chuti. Sundáme z plotny. Postupně přidáváme strouhanku a vejce. Těsto necháme trochu odpočinout, dosáhne požadované hustoty.
Krok 5: Vývar přecedíme, žebra necháme vychladnout a obereme maso. Část nakrájeného masa na menší kousky vrátíme do vývaru. Zbytek schováme na další recept.
Krok 6: Nyní začneme tvarovat knedlíčky. Ruce si namočíme do studené vody a z připraveného těsta vytvoříme drobné knedlíčky stejné velikosti. Knedlíčky si přichystáme na desku a do hrnce je vložíme ideálně všechny najednou. Knedlíčky vaříme v uzeném vývaru cca 4–5 minut.
Krok 7: Do vývaru ještě nachystáme zeleninovou vložku. Zeleninu z vaření vývaru již nepoužijeme, jelikož ta svoji veškerou chuť už pustila do polévky. Z kousku mrkve, celere a petržele nakrájíme opravdu drobné kostičky, které povaříme ve vývaru.
Krok 8: Jakmile jsou knedlíčky uvařené, můžeme servírovat. Na úplný závěr přidáme ještě drobně nasekanou hladkolistou petržel, tu už nevaříme, aby nezčernala. Vypneme sporák a polévku podáváme buď v terině nebo po jednotlivých porcích v talíři.
Zveřejněno 10. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkWW2
Moje poznámka
Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkWW2
Nejnovější recepty
Kuřecí nudličky na kari se zeleninou, pečené v HF
Přidáno před 5 hodinami
Asijská zeleninová směs pěti vůní
Přidáno před 5 hodinami
Bramborový gratin s dýní
Přidáno před 7 hodinami
Pečený krůtí krk
Přidáno před 7 hodinami
Plněný bramborový knedlík špenátem
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové v arašídové omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní utopence
magdalenka před 2 minutami
Cukrářské jablečné řezy
magdalenka před 18 minutami
Játrové knedlíčky do polévky
magdalenka před 26 minutami
Utopenci
magdalenka před 29 minutami
Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
magdalenka před 32 minutami
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
magdalenka před 36 minutami
Masové kuličky v rajské omáčce
Ellisska před 48 minutami
Bramborový koláč "Co dům dá"
BinaSa před 52 minutami
Brynzová pomazánka s česnekem
magdalenka před 1 hodinou
Porková polévka s krupičkou
magdalenka před 1 hodinou
Suroviny:
žebra,
mrkev,
celer,
petržel,
petrželka hladkolistá,
česnek,
cibule,
pepř černý,
koření nové koření,
bobkový list,
máslo,
droždí čerstvé,
majoránka sušená,
česnek,
strouhanka,
vejce,
sůl,
pepř mletý,
celer,
mrkev,
petržel,
petržel
Komentáře (1)