Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře

Polévka, která vás vrátí do dětství, protože snad každá máma vždy dělala v neděli voňavý vývar a drožďové knedlíčky. Vy si tuto lahodnou polévku můžete připravit za doprovodu českého šéfkuchaře Honzy Punčocháře.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 280 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 240 min

280 min (40 min příprava + 240 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

2–3 litry vývaru

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Uzené vepřové žebro vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Žebra jsou na tuto polévku skvělá proto, že obsahují jak kosti, tak i maso a vývar z nich je velmi silný. Krok 2: Než voda začne vařit, připravíme zeleninu. Mladou mrkev nemusíme loupat, jen ji umyjeme a nakrájíme na kousky. Čím menší kousky nakrájíme, tím víc chuti se uvolní do vývaru. Petržel i celer oloupeme a nakrájíme také na kousky. Česnek oloupeme, cibuli necháme i se slupkou. Krok 3: Sebereme sraženou sedlinu z povrchu vývaru, chvíli počkáme, asi 2 minuty a sebereme ji znova. Vývar stáhneme na slabý výkon a přidáme nachystanou zeleninu, koření a hladkolistou petržel. Vaříme mírným varem 3–4 hodiny. Krok 4: Mezitím, co se vývar táhne, připravíme drožďové knedlíčky. Do hrnce dáme máslo a pomalu ho rozpustíme. Přidáme rozdrobené droždí a necháme ho rozpustit na mírném plamenu. Jakmile se rozvoní, přidáme sušenou majoránku, osolíme a přidáme pepř. Promícháme a stáhneme na nižší výkon, aby se nic nespálilo. Následně přidáme nastrouhaný česnek podle chuti. Sundáme z plotny. Postupně přidáváme strouhanku a vejce. Těsto necháme trochu odpočinout, dosáhne požadované hustoty. Krok 5: Vývar přecedíme, žebra necháme vychladnout a obereme maso. Část nakrájeného masa na menší kousky vrátíme do vývaru. Zbytek schováme na další recept. Krok 6: Nyní začneme tvarovat knedlíčky. Ruce si namočíme do studené vody a z připraveného těsta vytvoříme drobné knedlíčky stejné velikosti. Knedlíčky si přichystáme na desku a do hrnce je vložíme ideálně všechny najednou. Knedlíčky vaříme v uzeném vývaru cca 4–5 minut. Krok 7: Do vývaru ještě nachystáme zeleninovou vložku. Zeleninu z vaření vývaru již nepoužijeme, jelikož ta svoji veškerou chuť už pustila do polévky. Z kousku mrkve, celere a petržele nakrájíme opravdu drobné kostičky, které povaříme ve vývaru. Krok 8: Jakmile jsou knedlíčky uvařené, můžeme servírovat. Na úplný závěr přidáme ještě drobně nasekanou hladkolistou petržel, tu už nevaříme, aby nezčernala. Vypneme sporák a polévku podáváme buď v terině nebo po jednotlivých porcích v talíři.

Zveřejněno 10. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkWW2

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Uzená polévka s drožďovými knedlíčky podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkWW2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
žebra, mrkev, celer, petržel, petrželka hladkolistá, česnek, cibule, pepř černý, koření nové koření, bobkový list, máslo, droždí čerstvé, majoránka sušená, česnek, strouhanka, vejce, sůl, pepř mletý, celer, mrkev, petržel, petržel

Přidat fotografie receptu