Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře

Houbami a špekem vonící kroupeto je vařené podobně jako italské risotto, ale nese si české tradiční chutě. Porci na talíři navíc dozdobí lístečky růžičkové kapusty a špekové škvarečky. Celou přípravou nás provede šéfkuchař Jan Punčochář.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby namáčení krup

70 min (45 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby namáčení krup)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Kroupy (velikost č. 8) na 24 hodin předem namočíme do vody. Krok 2: Vodu z předmočených krup poté slijeme, kroupy ještě několikrát propláchneme pod tekoucí vodou a v dostatečném množství osolené vody uvaříme. Bude to trvat zhruba 10-12 minut, zbylou vodu z krup pak slijeme. Krok 3: Špek nakrájíme na drobounké kostičky, ze kterých připravíme škvarečky. Nakrájený špek dáme do pánve a vyškvaříme. Mezitím nakrájíme na půlkolečka větší část pórku. Přebytečný tuk ze škvarečků scedíme a odložíme stranou společně s cedníkem, ve kterém zůstane větší část škvarečků na pozdější ozdobení kroupeta. Krok 4: Do pánve se zbytkem škvarečků a tuku vsypeme pórek, a než se zarestuje, připravíme lišky. Houby pouze roztrháme prsty, nekrájíme je, aby nečernaly. Krok 5: Orestovaný pórek přesypeme do čistého rendlíku a pánev jen vytřeme papírovou utěrkou. Budeme na ní restovat lišky. Znovu ji rozpálíme na maximum, vlijeme část vyškvařeného sádla ze špeku a zprudka na něm restujeme lišky. Když lišky zlátnou a začínají být křupavé, osolíme je. Krok 6: Přihodíme oříšek másla, promícháme a část lišek vyjmeme na papírovou utěrku. Těmito kousky budeme hotový pokrm později zdobit. Ke zbytku lišek do pánve vrátíme pórek, zalijeme asi 100 ml dobrého bílého vína a víno necháme vyvařit. Tekutina se vypaří a ve směsi zůstane jen chuť vína. Pak směs zalijeme kuřecím vývarem. Krok 7: V čistém rendlíku přivedeme k varu vodu a hodně ji osolíme. Rozebereme růžičkovou kapustu. U každé růžičky odřízneme spodní část od košťálu a z růžiček naloupeme pěkné velké lístečky. Úplné středy pak nakrájíme a vhodíme do pánve k základu na kroupové rizoto. Do vařící osolené vody v rendlíku vhodíme lístky růžičkové kapusty a necháme je spařit. Krok 8: Do pánve ke zredukovanému vývaru přidáme předvařené kroupy a vaříme je doměkka. Pokud by se vývar během varu hodně odpařil, můžeme znovu dolít dalším vývarem tak, aby byly kroupy stále ponořené. Krok 9: Když jsou kroupy dobře uvařené, přidáme do směsi strouhaný parmezán a kostičky cca 40 g studeného másla. Vše vmícháme do kroupeta. Zkontrolujeme, jestli je dostatečně krémové a můžeme servírovat. Krok 10: Z vroucí vody vytáhneme spařené lístky kapusty a odložíme je na talíř k osmaženým liškám k závěrečnému zdobení. Krok 11: Kroupeto uložíme doprostřed talíře, ozdobíme lístky spařené růžičkové kapusty, několika osmaženými liškami, posypeme špekovými škvarečky a lístky čerstvého tymiánu.

TIP: Lišky obecné - oblíbené houby

Zveřejněno 12. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpYMO

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpYMO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kroupy, pórek, vývar kuřecí, víno bílé, kapusta růžičková, houby lišky, máslo, tymián, sůl, špek, parmazán

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu