Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ačokča (paprikookurka, korila) je popínavá liána, původem z Jižní Ameriky. Má tvar malých zelených papriček, které se dají konzumovat ještě nezralé, ale také až do pozdní zralosti. Chutí ačokča připomíná okurku a hrášek.

Ačokča je rostlina, která pro svůj růst potřebuje oporu, slunce a vláhu. Za minimální péči se nám odmění záplavou plodů, které můžeme konzumovat od rané až po pozdní zralost. Její využití je naprosto univerzální - jde o chutnou a šťavnatou zeleninu bez příliš výrazného aroma - proto je vhodná do mnoha pokrmů.

1/16

    1 z 16

    Sterilované lečo s ačokčou

    Sterilované lečo s ačokčou

    Malé ačokči jsou nejlepší zavařené nakyselo nebo ve slaném nálevu jako lečo. Plody mají bílý vatovitý vnitřek s náznaky nažloutlých semen - takové můžeme ještě jíst celé. Očištěné plody bez stopek naskládáme spolu s paprikami a rajčaty do sklenic a zalijeme slaným nálevem. Sterilujeme je po dobu 20 minut.

    2 z 16

    Plněná ačokča s rajčatovou omáčkou

    Plněná ačokča s rajčatovou omáčkou

    Masem plněná ačokča je pochoutkou bez typické chuti papriky a přesto jí je chutí velmi podobná. Luskům ačokči odřízneme vršky a lžičkou vydlabeme semena (černá jsou velmi tvrdá). Masovou směs naředíme mlékem a ze sáčku s ustřiženou špičkou jí naplníme lusky. Po naplnění je vložíme do rajské omáčky a povaříme.

    4 z 16

    Nakladaná ačokča s cibulkami

    Nakladaná ačokča s cibulkami

    Maličké lusky bez výrazných semen použijeme k zavaření nakyselo. Na obložených talířích krásně vypadají a ještě lépe chutnají. Připravíme si nálev na okurky, okořeníme ho a necháme stát. Ačokču bez stopek naskládáme do sklenic a proložíme drobnými cibulkami. Vše zalijeme nálevem a sterilujeme 20 minut.

    5 z 16

    Ačokča na slanině s vejcem

    Ačokča na slanině s vejcem

    Ačokča je známá bohatou úrodou - na jednom stonku se urodí až 100 lusků. Připravíme si z ní snídani. Ačokču rozřízneme, vyjmeme semeníky a pokrájíme ji na proužky. Pracujeme rychle, lusky se rády kroutí. Na pánvi orestujeme cibuli se slaninou, přidáme ačokču, kterou osolíme a podusíme. Nakonec přidáme vejce a vše osmažíme.

    7 z 16

    Květákový salát s ačokčou

    Květákový salát s ačokčou

    Mladá ačokča má sladkou a jemnou chuť hrášku a proto se hodí do všech salátů. Nemusíme ji vařit a semena jsou ještě neznatelná nebo tak měkká, že se už dají jíst. Pokrájenou zeleninu smícháme s cibulí a se zálivkou, kterou máme rádi. Pro větší sytost přidáme vařená vejce, konzervované fazole nebo krutonky.

    8 z 16

    Ačokča plněná sýrovou směsí

    Ačokča plněná sýrovou směsí

    Velké lusky jsou vhodné k plnění stejně jako papriky. Použijeme ačokči z pozdní úrody, ale rozkrájíme je až na poslední chvíli, protože se kroutí. Připravíme si směs sýrů, smíchaných s Lučinou a pár lžícemi smetany, a přidáme nasekané zelené natě. Poloviny lusků naplníme sýrovou směsí, naskládáme je do pekáče a upečeme.

    9 z 16

    Naložená ačokča Dagmar

    Naložená ačokča Dagmar

    Pěstitelé ačokči ji umí zužitkovat v každém jídle. Přebytky se dají zmrazit, ale daleko vhodnější je ačokču zavařit s kořením, s mrkví, křenem a cibulí stejně jako okurky. Použijeme mladé plody, které ještě nemají semena, naskládáme je s ostatními ingrediencemi do sklenic a zalijeme nálevem na okurky. Sklenice sterilujeme 20 minut.

    10 z 16

    Tofu na ačokči

    Tofu na ačokči

    Ve všech pokrmech ačokčou snadno nahradíme zelené a bílé papriky. Jako křehká zelenina chutná i vegetariánům, kteří si ji mohou dopřát zastudena i zatepla - například s tofu, obaleném v semínkách a orestovaném na oleji. Tofu položíme na základ z dušené ačokči a rajčat. Můžeme ho podávat samotné nebo s rýží.

    11 z 16

    Rizoto s ačokčou

    Rizoto s ačokčou

    Ačokču můžeme použít do oblíbeného rizota. Rýži smícháme s dušenou zeleninou nebo ji přímo se zeleninou a kořením uvaříme. Kdo se nechce vzdát masa, přimíchá k rýži vepřovou konzervu nebo zbytky masa od oběda. S ačokčou a rajčaty bude mít pokrm chuť jako srbské rizoto. Nezapomeneme na strouhaný sýr.

    12 z 16

    Čočka s rajčaty a ačokčou/paprikou

    Čočka s rajčaty a ačokčou/paprikou

    Ve všech jídlech, kde se používá paprika, může být tato nahrazena ačokčou, kterou rozřízneme, vyjmeme hnědá či černá semena a pokrájíme ji na kousky. Na tuku orestujeme cibuli s kostičkami slaniny, vsypeme ačokču a pokrájená rajčata. Přidáme namočenou nebo předvařenou čočku, okořeníme a vydusíme vodu.

    13 z 16

    Lečo s ačokčou

    Lečo s ačokčou

    Báječné lečo k večeři bez typické chuti papriky připravíme z ačokči. Odstraníme semena a pokrájíme ji na kousky. Na tuku orestujeme cibuli, necháme rozvonět česnek a přidáme ačokču a rajčata, které osolíme, opepříme a necháme dusit. Přebytek vody odlijeme a vmícháme rozšlehaná vejce, která necháme srazit.

    14 z 16

    Jáhly s ačokčou

    Jáhly s ačokčou

    Jáhly propláchneme vařící vodou a uvaříme je doměkka. Na cibuli podusíme ačokču a rajčata, zbavené semínek. Přidáme vidličkou nakypřené jáhly, smícháme, osolíme a okořeníme podle chuti. Jáhly podáváme jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k pečenému masu.

    16 z 16

    Ačokča s liškami

    Ačokča s liškami

    Ačokča je zelenina, která perfektně doplní každé jídlo. Pokud ji připravíme s liškami nebo jinými houbami, získáme večeři pro celou rodinu. Pokrájenou ačokču bez semen nasypeme spolu s houbami na orestovanou cibuli, posolíme a necháme směs dusit. Nakonec ji dochutíme pepřem a kmínem, zalijeme vejci a necháme je srazit.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky