Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chutné, výživné a syté jídlo snadno připravíme i bez masa. Je celá řada surovin, které přitom můžeme využít a pochutnat si na nich. Používáme především zeleninu, brambory, obiloviny a luštěniny. Ve výběru našich receptů najdete také vajíčka a sýry.

I bez masa jídlo chutná skvěle. Příkladem chutných receptů jsou následující jídla, která šetří naši peněženku a většinou i náš čas. Když v průběhu letní sezony dorůstá další a další zelenina, nabízí se ideální příležitost vyzkoušet z ní uvařit celou řadu jednoduchých a rychlých dobrot, vyzkoušejte i vy mnohokrát prověřené recepty z našeho receptáře.

1/15

    2 z 15

    Cuketový bramborák

    Cuketový bramborák Video

    Tradiční bramboráky zná nejspíš každý, ale co říkáte na verzi ze strouhané cukety? Přebytečnou tekutinu z cuket určitě vymačkejte, aby těsto nebylo příliš vodnaté. K cuketě přidejte trochu mouky a strouhanky, vajíčka, česnek, majoránku. Těsto musí být hustší než na klasické bramboráky. Placičky chutnají hned po usmažení i studené.

    3 z 15

    Zapečený sýrový květák

    Zapečený sýrový květák Video

    Krátce povařte květák, dejte růžičky do zapékací mísy, zalijte je směsí ze smetany, vajec a sýra, přidejte nasekané bylinky, poté upečte pěkně dozlatova. Takto zapečený květák výtečně chutná s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší.

    4 z 15

    Žampiony - snadno a rychle

    Žampiony - snadno a rychle Video

    Houby jsou báječným řešením pro bezmasé obědy. Podle tohoto receptu nakrájejte na plátky žampiony, přidejte k nim kořenící směs na houby nebo jen drcený kmín a dobře promíchejte. Pak houby usmažte na pánvičce na malém množství oleje. Podávejte s vařenými bramborami.

    5 z 15

    Jednoduchý houbový guláš

    Jednoduchý houbový guláš Video

    Houby jsou výbornou surovinou na přípravu různých gulášů a omáček, třeba i smetanových. Podle tohoto receptu připravíte báječný a sytý guláš - nejprve orestujte nakrájenou cibuli, přidejte trochu sladké papriky, zalijte vývarem a pak už přisypte nakrájené houby a vše pěkně poduste až do změknutí. Podávejte s knedlíkem nebo s pečivem.

    6 z 15

    Pikantní lečo s volským okem

    Pikantní lečo s volským okem Video

    Báječným jídlem je lečo, které se dá uvařit na více způsobů. Do základu potřebujete cibuli, papriku a rajčata. Podle tohoto receptu přidejte ještě pikantní feferonku a připravte se na výraznou chuť. V uvařeném leču nechte na závěr ztuhnout vejce a vše důkladně posypte nakrájenou petrželí a bazalkou. Podávejte s čerstvým pečivem.

    8 z 15

    Mrkev pečená v tymiánovém jogurtu

    Mrkev pečená v tymiánovém jogurtu Video

    Očištěnou mrkev nakrájejte na hranolky nebo šikmá kolečka, přidejte k ní ochucený jogurt s tymiánem a česnekem, vše společně promíchejte a zapečte ve vyhřáté troubě pěkně do zlatova a do změknutí. Podávejte jako přílohu nebo samostatnou chuťovku.

    10 z 15

    Kapustové karbanátky

    Kapustové karbanátky

    Karbanátky patří k nejmilejším a osvědčeným jídlům bezmasé kuchyně. Dají se připravit v nesčíslně verzích, základem je často zelenina, ale výživnou hodnotu zvýší i luštěniny. Podle tohoto receptu připravíte karbanátky z kapusty, květáku a mrkve, na zahuštění použijte strouhanku, pro lepší soudržnost přidejte vajíčko. Maso není potřeba. 

    11 z 15

    Cizrna na paprice s pórkem

    Cizrna na paprice s pórkem Video

    Luštěniny jsou důležitou surovinou vegetariánské kuchyně, vyznačují se vysokým obsahem bílkovin, proto strávníky dokonale zasytí. Kromě čočky, fazolí a hrachu si pochutnáte také na cizrně. Podle našeho receptu ji připravte na paprice s pórkem. Cizrnu si buď sami předem uvařte nebo použijte uvařenou z plechovky.

    15 z 15

    Fazolové lusky na kyselo

    Fazolové lusky na kyselo

    Fazolové lusky připravte z čerstvě natrhaných fazolek nebo z fazolek mražených či zavařených. Po uvaření je doplňte na másle zpěněnou cibulkou a nastrouhanou sterilovanou okurkou. Právě kyselá okurka dá pokrmu tu správnou a příjemnou chuť. Pro zjemnění do omáčky přidejte smetanu a pokrm podávejte po libosti buď s knedlíkem nebo s bramborami. Vařené vajíčko chuť ještě pozvedne, bez něj by to nebylo to pravé.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli