Jak připravit langoše? Máme pro vás recept na jednoduché kynuté těsto, langoše jsou z něho méně mastné
Langoše nepřipravujeme často, nicméně patří do řady jídel, která si alespoň příležitostně rádi dopřejeme. Stačí si na ně vzpomenout a hned se nám sbíhají chutě. Kypré a vláčné smažené placky, obvykle z kynutého těsta, výborně chutnají s kečupem a strouhaným sýrem, navíc krásně voní po česneku.
Vybrali jsme z našeho receptáře ty nejoblíbenější recepty na langoše. Tyto placky se smaží na oleji a jsou poměrně mastné, proto nepatří zrovna mezi jídla zdravé výživy. To sice všichni víme, ale přesto, když langoše krásně zavoní z kuchyně nebo od stánku na nějaké akci, málokdo jim odolá. Totiž langoše, když se povedou, to je prostě dobrota.
Langoše naslano i nasladko
Když po usmažení položíte langoše na chvíli na ubrousek nebo na mřížku, lépe se zbaví přebytečného tuku. Nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé. Pokud kromě kečupu a sýru na ozdobu přidáte kousek kapie a pár lístků bazalky, budou ještě lákavější. A když na to přijde, langoše dobře chutnají i nasladko. Stačí je potřít povidlím nebo marmeládou a ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu.
Jak připravit domácí langoše
Na základní dávku těsta podle našeho receptu potřebujete 400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci oleje, 1 lžičku cukru, 20 g čerstvého droždí, 1 špetku soli, 150 ml vlažné vody. Dále budete potřebovat olej na smažení a ještě česnek, kečup a sýr na potření a posypání.
- Nejprve si z droždí, vlažné vody, cukru a malého množství mouky připravte kvásek. Jak na to, poradí náš další článek.
- Do mísy dejte mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek. Zadělejte těsto a nechte vykynout v míse pod utěrkou.
- Po vykynutí z těsta vytvoříte bochánky, které rozválíte na placky. Nechte je ještě asi 15 minut kynout.
- Placky se smaží ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení langoše pokládejte na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
- Tip: Když několik rozmačkaných stroužků česneku rozmícháte v malém množství vody (1/8 l) a osolíte, jednoduše získáte směs k potírání hotových langošů. Potírejte je vždy co nejdříve po usmažení, dokud jsou horké.
Langoše z těsta, do kterého jsme přidali jogurt, jsou méně mastné. Díky jogurtu totiž nenasáknou mnoho oleje. S postupem poradí názorné video:
Když už jsme u toho smažení, podívejte se i na další smažené pochoutky. V našem receptáři najdete skvělé recepty na ty sladké (např. palačinky, koblihy, vdolky) a samozřejmě i slané.
Komentáře