Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Langoše nepřipravujeme často, nicméně patří do řady jídel, která si alespoň příležitostně rádi dopřejeme. Stačí si na ně vzpomenout a hned se nám sbíhají chutě. Kypré a vláčné smažené placky, obvykle z kynutého těsta, výborně chutnají s kečupem a strouhaným sýrem, navíc krásně voní po česneku.

Vybrali jsme z našeho receptáře ty nejoblíbenější recepty na langoše. Tyto placky se smaží na oleji a jsou poměrně mastné, proto nepatří zrovna mezi jídla zdravé výživy. To sice všichni víme, ale přesto, když langoše krásně zavoní z kuchyně nebo od stánku na nějaké akci, málokdo jim odolá. Totiž langoše, když se povedou, to je prostě dobrota.

Langoše naslano i nasladko

Když po usmažení položíte langoše na chvíli na ubrousek nebo na mřížku, lépe se zbaví přebytečného tuku. Nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé. Pokud kromě kečupu a sýru na ozdobu přidáte kousek kapie a pár lístků bazalky, budou ještě lákavější. A když na to přijde, langoše dobře chutnají i nasladko. Stačí je potřít povidlím nebo marmeládou a ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu.

Jak připravit domácí langoše

Na základní dávku těsta podle našeho receptu potřebujete 400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci oleje, 1 lžičku cukru, 20 g čerstvého droždí, 1 špetku soli, 150 ml vlažné vody. Dále budete potřebovat olej na smažení a ještě česnek, kečup a sýr na potření a posypání.

  1. Nejprve si z droždí, vlažné vody, cukru a malého množství mouky připravte kvásek. Jak na to, poradí náš další článek.
  2. Do mísy dejte mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek. Zadělejte těsto a nechte vykynout v míse pod utěrkou.
  3. Po vykynutí z těsta vytvoříte bochánky, které rozválíte na placky. Nechte je ještě asi 15 minut kynout.
  4. Placky se smaží ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení langoše pokládejte na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
  5. Tip: Když několik rozmačkaných stroužků česneku rozmícháte v malém množství vody (1/8 l) a osolíte, jednoduše získáte směs k potírání hotových langošů. Potírejte je vždy co nejdříve po usmažení, dokud jsou horké.
Langoše z těsta, do kterého jsme přidali jogurt, jsou méně mastné. Díky jogurtu totiž nenasáknou mnoho oleje. S postupem poradí názorné video:
Když už jsme u toho smažení, podívejte se i na další smažené pochoutky. V našem receptáři najdete skvělé recepty na ty sladké (např. palačinky, koblihy, vdolky) a samozřejmě i slané.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky