Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s přebytečnými bílky? Snadno je využijete do zákusků, moučníků i placek
Zdroj: Freepik, jcomp

Zbyly vám po vaření či pečení bílky? Rozhodně je nevyhazujte, využít je můžete k přípravě mnoha dobrot, a to jak těch sladkých, tak těch slaných. Inspirujte se našimi tipy k využití zbylých vaječných bílků a pochutnejte si.

Přebytek vaječných bílků není vůbec na obtíž, právě naopak. Možná o tom nevíte, ale i kdybyste neplánovali trávit v následujících dnech žádný čas v kuchyni, bílky to bez problému vydrží - stačí je zamrazit a použít, až pro ně budete mít využití.

Co s přebytečnými bílky

Nenechte si nakukat, že zbylé vaječné bílky jsou k ničemu. Větší lež byste dnes stěží četli či slyšeli. Nechte inspirovat jejich využitím a objevte jejich možnosti.

  1. Bílkový sníh je nedílnou součástí mnohých moučníků - přidává se do bábovek, bublanin, ale také na jejich povrch. Co zkusit zasněženou rybízovou buchtu?
  2. Přebytečnými bílky lze potřít pečivo před pečením, také jsou skvělou pojivou hmotou - použít je můžete do sladkých náplní i křehkých zeleninových řízečků.
  3. Také do mnoha vánočního cukroví upotřebíte vaječné bílky. Ať už se jedná o cukrovou polevu, kokosky nebo včelí úlky, vždy vznikne parádní lahůdka.
  4. Chystáte oslavu pro své blízké? Dort Pavlova ani makronky se bez bílků neobejdou, tak si je zavčas schraňujte.
  5. Ze slané kuchyně vás pak jistě potěší klasika v podobě omelety, ale to rozhodně není vše. Z bílků můžete připravit bílkové nočky s vajíčky na slanině, ale také smažené sýrové dukátky, na kterých si pochutnáte v rámci oběda.
  6. Velmi oblíbeným využitím bílků je pak jejich přidání k masu, čímž se postarají o ochranný film před jeho vysušením. Zkusíte rychlovku - kuřecí řezanku?
  7. Stejně tak vás jistě potěší i chuť řízečků v bílkovém kabátku.
  8. Pozadu však nejsou ani polévky, které vám ukážou nové možnosti využití bílků. Asijská kuřecí polévka s kukuřicí nadchne i toho největšího gurmána v okolí, zatímco tradiční česnečka s bílkovou jíškou potěší vyznavače české klasiky.
  9. Pokud plánujete občerstvení pro návštěvu a máte k dispozici vařené bílky, naprosto výborná je pikantní pomazánka ze zbylých bílků. Té nikdo neodolá.

Napište nám do komentářů, jakým způsobem bílky nejraději zpracováváte u vás doma - budeme se těšit na bohatou inspiraci. A jestliže vám výše zmíněné body nestačily, přidáváme navíc videorecept k přípravě smažených sýrových kuliček:

Komentáře

Další tipy a triky