

Chřest s holandskou omáčkou
Suroviny 4 porce
- 20 stonků bílého chřestu
- 50 g másla
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 4 snítky tymiánu
- žitný chleb ks
- 80 g másla
- 2 žloutky
- (2-3 lžíce vody z vření chřestu)
- 1 lžíce bílého vína
- 1/2 citrónu
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Chřest pečlivě oloupeme škrabkou a ukrojíme tvrdé konce, čímž dosáhneme stejné délky všech stonků. Do kastrolu s vodou přidáme máslo, koření a 1 lžičku soli. Uvedeme do varu, vložíme chřest spolu s kusem chleba a necháme pomalu táhnout, dokud nebude měkký (cca 8-12 min podle tloušťky chřestu). Chleba nám stáhne hořkost chřestu. Hotový chřest vyjmeme a zchladíme studenou vodou, pokud ho nebudeme ihned podávat.
Během vaření chřestu si připravíme omáčku. V menším rendlíku smícháme žloutky, vodu z chřestu, víno a citrónovou šťávu. Pomalu zahříváme na plotně za stálého šlehání až do husté pěny. Odstavíme a opatrně vmícháme teplé (nikoliv horké) rozpuštěné máslo. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Chřest na talíři přelijeme omáčkou a ozdobíme např. cherry rajčátky a salátem.
Poznámka od kuchařky
http://www.facebook.com/MishkaDiary
Chřest už zdaleka nepatří mezi těžko dostupné potraviny. Stále si však zachovává pověst potraviny pro fanoušky zajímavých chutí. I já jsem se konečně odhodlala chřest vyzkoušet a jak jinak než klasiku. No a jelikož to byla má první zkušenost s touto potravinou, tak jsem se řídila receptem Jiřího Štifta.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chřest s holandskou omáčkou
-
Dnes jsem chřest dělala s holandskou sýrovou omáčkou, do které ještě přidávám posekanou pažitku. Do vody, ve které chřest vařím dávám mimo sůl ještě polévkovou lžíci cukru, který hořkost také stáhne, ale ten nápad s chlebem příště zkusím
Jinak chřest dělám v době sezony často a máme ho také rádi ve vaječné omeletě-do předem upečené omelety dám dovnitř 3 ks uvařeného chřestu zabaleného do parmské nebo jiné šunky, omeletu zabalím a nakonec přeliji holandskou sýrovou omáčkou. -
MishkaCZ:Všechny fotografie ,které vložím,jsou voľne k využití dle libosti. Myslím,že to mám napsáno vždy pod každým receptem. Tato sice nepatří mezi hezké,to bylo jen tak narychlo ofoceno,ale ,když chceš ,tak ano.
-
Veronika.Hrozna: Wooow tak tomu říkám milovníci omáčky :D ale tak proč ne, když to někdo má rád. Hlavně že chutná... Mohu fotku dát do fanouškovského alba na FB?
-
Veronika.Hrozna: Podívej jak je utopený, a ješté to sypu trošku sýrem a nechám v troubě 20 minut zapéct. Včera si mně inspirovala na dnešní obídek.
-
MishkaCZ:Mně stačí málo,ale polovička,ten chřest utopí v omáčce !
Omáčky miluje, a chodí kontrolovat jestli dělám dost. Ze začátku jsem vždy dělala málo. Teď první věta je "urobila si tej omáčky dosť"? -
Veronika.Hrozna: My máme naopak rádi, když je té omáčky méně a vynikne chuť chřestu, ale to záleží na každém, jak to má rád
-
Tak to je super, koupila jsem v Peny a říkám si, že to musím vyzkoušet a ejhle receptík. Vyzkouším hned zítra a jsem fakt zvědavá, vůbec nevím jak by to mohlo chutnat. A to je na tom to super, to očekávání. A kdyby náhodou tak naše těhotná fenka Bosana má teď neuvěřitelné chutě...
-
Dokonalá klasika
-
-
-
Krásná fotka i recept.
-
Té omáčky musím dělat o hodně víc ,a je to výborný recept. Do omáčky přidávám ješté malou hrstičku nasekaného čerstvého kopru a zdobím snítkou kopru.
Kopr a chřest vynikající kombinace. -