Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sněhová čepice dodává moučníku nadýchanost, jemnost a svěžest. Nesluší jen dortům, ale také koláčům a zákuskům. Základem této sladké ozdoby je bílkový sníh, ušlehaný s cukrem v páře a poté opálený pistolí nebo pod grilem.

Dorty a zákusky se sněhovou čepicí nevypadají tak lákavě jako jiné dezerty, ale to jim nic neubírá na jejich výjimečnosti. Pod nadýchanou čepicí se může skrývat nízký korpus s krémem, nepečený dort nebo koláč s ovocem

Jak připravit sněhovou čepici na moučník

Oddělíme bílky od žloutků. Na 1 bílek počítáme 40 g krupicového cukru:

  • Na hrnec s vodou položíme misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu uvedeme do varu, do mísy nalijeme bílky a pilně šleháme za postupného přidávání cukru, dokud sníh nevytváří měkké špičky.
  • Misku stáhneme z lázně a metličkou nebo ručním elektrickým šlehačem našleháme sníh do jemné nadýchané pěny, která tvoří pevné špičky. Směs necháme vychladnout a ozdobně ji navrstvíme na koláč nebo dort.
  • Hotový dezert ožehneme opalovací pistolí. Pokud ji nemáme, vložíme moučník na chvíli do trouby pod gril - ale pozor! Pouze takový, který nemá pod sněhovou čepicí krém nebo smetanovou hmotu se želatinou!

Na jaký dezert se dává sněhová čepice

Obláčkově nadýchaný sníh se hodí na všechny dorty a koláče s pečenými korpusy, se sušenkovými základy nebo na křehká těsta. Hodí se na nádivky z tvarohu, ovoce, na smetanové krémy se želatinou i na koláče s drobenkou. Sníh můžeme nanášet lžicí nebo ho ozdobně nastříkat ze sáčku s tvarovanou zdobicí špičkou. Po opálení pistolí pak krásně vynikne rýhování sněhových růžiček.

Sladké drobečky

Dezert s nakyslým krémem nebo ovocem potřebuje trochu doladit a to bílkový sníh rozhodně umí. Na povrchu křupavá sladká peřinka a uvnitř pěna dá moučníkům úplně jiný rozměr. Když zbyde sníh (protože našleháním bílky hodně nabydou), můžeme vytvořit sladké pusinky, které usušíme v troubě.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více