Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňové koláče patří k podzimu a pokud jste je zatím neochutnali, možná vás přesvědčí některý recept z našeho výběru. Nejvhodnější dýně je hokkaido, která se dá snadno zpracovat. Náplň do koláče můžete uvařit nebo upéct, její chuť zvýrazní vhodně zvolené koření.

Sladké dýňové moučníky se už stávají typickými pro podzimní pohodu i v našich krajinách, krásně zbarvené dýně prozáří mlhavé a deštivé podzimní dny nejen jako dekorace, ale i tehdy, když je chutně připravíme k jídlu. Můžete je zpracovat naslano i nasladko. Do našeho výběru jsme tentokrát zařadili pouze sladké varianty, které vás nadchnou svou lahodnou chutí a jemností.

1/15

    1 z 15

    Dýňový koláč

    Dýňový koláč Video

    Dýňový koláč podle tohoto receptu je snadný na přípravu, velmi chutný a také rychlý. Korpus tvoří základní křehké těsto a náplň podušená dýně s jablky. Celou přípravou vás provede video. Povrch koláče ještě posypte spařenými oloupanými mandlemi.

    2 z 15

    Podzimní dýňový koláč

    Podzimní dýňový koláč

    Dýňový koláč se zakysanou smetanou vás nadchne svou vláčností a dokonale jemnou chutí. Těsto nechte před rozválením a vložením do formy asi hodinu odpočinout v ledničce. Pak ho posypejte podrcenými ořechy, vyložte dýňovou náplní s brusinkami a upečte.

    3 z 15

    Dýňový koláč s čokoládou

    Dýňový koláč s čokoládou

    Dýňový koláč s čokoládou vás osloví lahodnou chutí, spojuje v sobě příjemnou sladkost dýně v kombinaci s chutí čokolády. Korpus připravte z nadrcených sušenek, do náplně budete potřebovat kromě dýňového pyré také měkký tvaroh. Většinu náplně dejte na koláč, do zbylé části přimíchejte rozehřátou čokoládu a rozetřete na koláč. Po upečení nechte do druhého dne vychladnout.

    4 z 15

    Halloweenský dýňový koláč

    Halloweenský dýňový koláč

    Na snadný dýňový recept budete potřebovat suroviny, které nejspíš máte doma po ruce. Náplň je slazená medem a ochucená citronovou šťávou. Těsto upěchujte na dno formy, naplňte dýňovou náplní a upečte dozlatova. Po vychladnutí ozdobte nastrouhanou čokoládou

    5 z 15

    Dýňový tvarohový koláč bez cukru

    Dýňový tvarohový koláč bez cukru

    Dýňový koláč můžete připravit i ve zdravější verzi bez cukru. Na oslazení použijete pouze banán a javorový sirup. Servírujte ho s nasekanými pekanovými ořechy nebo případně se slaným karamelem. Výbornou dýní do koláče je hokkaido, kterou nemusíte loupat, protože má jemnou slupku.

    7 z 15

    Dýňový koláč s krémem

    Dýňový koláč s krémem

    Koláč z dýně je příjemně vláčný, lahodně sladký a výtečně chutná s tvarohovo-smetanovým krémem, který ho skvěle zjemní. Krém dejte na koláč až po vychladnutí a povrch ještě lehce posypte skořicí. Koláč uchovávejte v lednici.

    9 z 15

    Dýňový koláč podle mne

    Dýňový koláč podle mne

    Dýňový koláč má typickou lahodnou chuť právě díky směsi skořice a zázvoru. Koláč podle tohoto receptu je snadný na přípravu a lahodně chutná. Do náplně přidejte šlehačku a trochu bramborového škrobu pro zahuštění. Nezapomeňte také na vanilkový cukr a rozinky. Dýni před přípravou koláče nevařte, ale upečte v troubě, koláč pak bude ještě chutnější.

    11 z 15

    Dýňový koláč se salkem

    Dýňový koláč se salkem

    Korpus opět tvoří křehké máslové těsto, které je pokryté náplní z dýně a kondenzovaného mléka. Koláč je ochucený skořicí, vanilkovým cukrem a muškátovým oříškem. Po upečení musí být těsto zlatavé a náplň pevná na dotek. Podáváme, až koláč zcela vychladne, nejlepší je s kopečkem šlehačky.

    12 z 15

    Tvarohovo-dýňový koláč se skořicí a ořechy

    Tvarohovo-dýňový koláč se skořicí a ořechy

    Do korpusu budete tentokrát potřebovat také kousek hořké čokolády a hrst sekaných ořechů. Těsto upečte a náplň dejte na horký předpečený základ. Po rozetření náplně koláč dejte ještě péct, pak na ni ještě rozetřete další vrstvu připravenou ze zakysané smetany a zavařeniny, znovu pečte a hotový koláč ještě potřete rozvařenou marmeládou. Podávejte druhý den, až po úplném vychladnutí. 

    13 z 15

    Dýňový koláč bez mouky

    Dýňový koláč bez mouky

    Lahodný dýňový koláč můžete připravit i zcela bez mouky, o sladkost se postará dobře vyzrálý banán, výraznější chuť koláči dodá skořice a také oblíbené arašídové máslo. Při podávání jednotlivé porce zdobte bílým jogurtem a slunečnicovými semínky.

    14 z 15

    Dýňová buchta s čokoládovou polevou

    Dýňová buchta s čokoládovou polevou

    Nahrubo nastrouhanou dýni ochuťte kokosem a skořicí, přidejte další suroviny včetně mouky, oleje a cukru. O nakypření buchty se postará kypřicí prášek. Jednoduché těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech, upečte v předehřáté troubě a nechte vychladnout. Po vychladnutí buchtu ještě polijte čokoládovou polevou.

    15 z 15

    Buchty z kynutého dýňového těsta

    Buchty z kynutého dýňového těsta

    Do kynutého těsta přidejte trochu dýňového pyré a strouhaný muškátový oříšek, těsto pak získá typickou barvu. Po vykynutí z těsta vyválejte plát, pomažte ho rozehřátým máslem a posypejte sekanými ořechy. Vytvořte roládu, nakrájejte ji na plátky a ty vyskládejte do vymazaného pekáče. Upečte pěkně dozlatova. 

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli