Kvašená zázvorová limonáda (ginger beer)

petram Kuchařka: petram

Nápoje 10 názorů

Suroviny

50 g čerstvého zázvoru
200 g cukru
750 g převařené vychlazené vody
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Litrovou sklenici vypláchneme vroucí vodou a smícháme v ní neoloupaný nastrouhaný zázvor, cukr a převařenou vodu. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté překryjeme igelitovým sáčkem, zajistíme provázkem či gumičkou a necháme stát na teplém místě.

  2. Každý den lehce promícháme lžící, kterou jsme nejprve spařili vroucí vodou. První dva dny se zdánlivě nic neděje, poté se objeví bublinky a limonáda začíná kvasit. Proces kvašení trvá podle teploty okolí 6-10 dní a limonáda se při něm zakalí. Když ustane bublání, limonádu přecedíme (ideálně přes plátno nebo čistý kapesník), nalijeme do čisté sklenice a uchováváme v lednici.

  3. Kdo má raději kyselejší chuť, může do hotové limonády přidat trochu citronové šťávy.

Poznámka

Zázvor, podobně jako oddenky řady dalších rostlin, obsahuje bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus hilgardii), které jsou schopné anaerobně převádět cukr na kyselinu mléčnou. Výsledná limonáda je jemně perlivá a má příjemnou zázvorovou chuť, ostrost zázvoru se kysáním sníží. Navíc je velmi zdravá, léčivé účinky zázvoru jsou doplněny přítomností lactobacillů.

Při mléčném kvašení nedochází ke vzniku alkoholu, nápoj je nealkoholický!

Zdroj receptu: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/divoka-zazvoro...

Obdobné recepty (v angličtině):

http://alifeunprocessed.blogspot.cz/2012/02/lacto-...

http://wellpreserved.ca/how-to-make-ginger-beer-fe...

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kvašená zázvorová limonáda (ginger beer)

  • hanes24 hanes24

    Jdu na to!!!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: zajímavé, dělávám jinak a tohle musím vyzkoušet, protože zázvor mám moc ráda

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    ZTak to zkusím, superka, zázvor mám moc ráda, takže na osvěžení perfektní i co se týče zdraví, díky Petruš:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Hmm, zajímavé:-O Rozhodně vyzkouším:yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

  • Zkvaseno Zkvaseno(neregistrovaný)

    Ehm - při divokém kvašení vzniká neptarně alkoholu - ale pokud se pije čerstvá - tedy pár dní po zakvašení, tak je to množství nedetekovatelné.

    Zázvor neloupaný, ale omytý a především v dobré kondici - nesmí být svraskalý a nebo dokonce kvašený.

    Hodně štěstí při kvašení :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    petram: už jsem převařila vodu, chladí se a mažu ještě pro zázvor, v lednici mám ždibeček.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:skvělý recept..zázvor máme rádi,proto udělám hned..děkuji:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    spagetka: V původním receptu je opravdu neloupaný, protože většina lactobacillů je prý na slupce a kolem ní. Když jsem limonádu dělala prvně, byla jsem tak natěšená, že jsem z roztržitosti nedočetla recept a zázvor oloupala. Nic se nestalo, zkvasilo to taky :)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Fakt neoloupaný? Hm to zkusím, mám žížalu, teda žízeň, aby nedošlo k záměně za jistý nick, Jaru, chápeš že jo ;-):-D
    Ukládám k vytvoření :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: zkvaseno.blogspot.cz zázvorova limonada ginger limonáda mléčné kvašení recepty perlivá zázvorová limonáda ginger bier jak se vaří zázvorová limonáda domácí zázvorová limonáda recept na kvašené nápoje zkvašeno.cz zkvaseno mléčné kvašení recept zázvorový sirup bez alkoholu recepty kvašená bezová limonáda meduňkovo zázvorový sirup zázvorová limonáda převařená zázvorová limonáda recept fermeentovana limonada zazvor kvašený zázvorovy nápoj zazvor zkvaseno

Zapomněl/a jsem heslo