Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Upéct vlastní výborný chleba je díky domácí pekárně snadnější, ale jde to i bez ní. Požitek z domácího krásně křupavého chleba je mnohem lepší než z toho kupovaného, takže proč to nezkusit. Stačí se naučit, jak s těstem vhodně zacházet.

Receptů na chlebové těsto je mnoho, v málokterém se ale dočtete, jak chlebové těsto správně zpracovat, tedy takzvaně stáčet. Na videu vidíte pohyby rukama, které si snadno osvojíte a díky nimž bude hotový chleba krásně kulaťoučký.

Základem je hotové chlebové těsto.

  1. Vál pomoučíme a vložíme na něj připravené chlebové těsto.
  2. Pomocí stěrky těsto několikrát přeložíme.
  3. Poté těsto překládáme rukama – několikrát ho trochu vyvěsíme a přeložíme napůl.
  4. Nakonec ho ještě jednou vyvěsíme a svineme do ruličky.
  5. Těsto zformujeme do bochníku a dáme dokynout do ošatky nebo na pečicí papír na plech.
  6. Chleba postříkáme vodou a dáme péct.

Ne nadarmo u nás vítáme návštěvy chlebem a solí, že?

 

 

Komentáře (4)

Když budu péci chléb na 200 stupňů, tak bude spálený a uvnitř nedopečený. Mám elektrický sporák MORA.

KristynaAnna: Děkuji za odpověď. Zkusím to a dám vědět.

satelit: Spálený nebude, peču chleba v chlebové peci, kde je při vkládání chlebů 280 °C. Po 20 minutách je přemístím a dopékám dalších cca 20 minut. Tou dobou už je teplota okolo 220 °C. Aby byl chleba uvnitř hotový, je třeba, aby střída dosáhla teploty alespoň 96 °C, u žita pak 98 °C. To si snadno ověříte vpichovacím teploměrem nebo sondou

Další tipy a triky