Makový chléb
Máte-li rádi mák, zkuste ho někdy přidat do chleba. Makový chléb je poměrně hodně nadýchaný, s křupavou kůrkou a měkkou a pružnou tečkovanou střídou. Mák při jídle mezi zuby trochu křoupe, i na chuť ho v chlebu určitě příjemně poznáte.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 117 kJ / 2 179 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,38 g |
Tuky | 44,32 g |
Vláknina | 24,93 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 370,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: V zadělávací míse dobře promícháme suroviny na omládek a zakrytý ho v ní necháme 45 minut kynout.
Krok 2: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme složenou utěrkou a necháme v míse asi 45-60 minut vykynout.
Krok 3: Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, tam ho propracujeme a vytvarujeme z něj bochník.
Krok 4: Vložíme ho vykynout do pomoučené ošatky (na cca 45 minut). Ošatku i s těstem opět zakryjeme čistou utěrkou nebo ji můžeme vsunout do nového igelitového pytle, u kterého pak zakroutíme konec a přichytíme ho pod ošatku. Těsto si v uzavřeném prostoru vytvoří teplé a vlhké klima, ve kterém se mu dobře kyne.
Krok 5: Vykynutý bochník z ošatky vykulíme na plech s pečícím papírem, ometeme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230 °C / asi 45 minut).
Krok 6: Hotový chleba necháme vychladnout na mřížce, aby větral i odspodu. Krájíme až zcela vychladlý.
Zveřejněno 8. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wGAj
Moje poznámka
Makový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wGAj
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 20 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 20 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 22 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Beatriz před 9 minutami
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 7 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 7 hodinami
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 8 hodinami
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 10 hodinami
Šťávička za studena dělaná
cybermis před 10 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Miskaaaaa před 11 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
Zuzanka2309 před 12 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 13 hodinami
Tvarohová bublanina
tamarit před 13 hodinami
Suroviny:
voda,
sladěnka,
droždí čerstvé,
mouka hladká,
voda,
olej,
sůl,
kmín drcený,
mák,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná
Komentáře (5)
s tím mákem.