Jak připravit domácí nutellu? Báječně chutná z jablek, avokáda a oříšků
Letní jablka dozrávají uprostřed léta a kromě velkého množství vitamínů mají lehce kyselkavou chuť, kterou s oblibou využíváme na přípravu džemů, povidel a přesnídávek. Zkoušeli jste z nich připravit čokoládovou pomazánku?
Nutella není oblíbená jen u dětí, ale i u dospělých strávníků, kteří rádi mlsají. Výborně se hodí k snídani nebo svačině, do kaší, jogurtů, palačinek a lívanců a také jako náplň do sladkých buchet a koláčů. Máme pro vás inspiraci na domácí nutellu z jablek, která je zdravější, cenově levnější a z dostupných surovin. Kdo má rád, může přidat také mleté oříšky, které do pravé nutelly patří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat jablečnou nutellu
Příprava domácí jablečné nutelly je snadná. Důležité je zvolit chutná a zralá jablka, která nemají trpkou chuť, proto jsou letní jablka ideální volbou. Dále potřebujeme cukr, kakao a čokoládu na vaření. Pokud dáte přednost "čokoládovější" chuti, doporučujeme ubrat cukr a přidat čokoládu nebo kakao. Pro vůni a chuť můžeme přidat 1 vanilkový cukr. S cukrem však buďte opatrní, velké množství způsobí řídnutí nutelly.
Na 1 kg jablek budeme potřebovat: 150–250 g cukru krystal, 50 g kakaa a 50 g čokolády na vaření.
- Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na kousky.
- Dáme do hrnce, podlijeme lehce vodou a rozvaříme.
- Dosladíme podle chuti, přidáme kakao, nalámanou čokoládu a podle potřeby můžeme vše rozmixovat.
- Necháme přejít varem a nalijeme do čistých sklenic.
- Očistíme hrdla sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme asi 20 minut při 85 °C.
Nutella z avokáda
Nejen z jablek můžeme připravit skvělou domácí nutellu. Oblíbeným a zdravým čokoládovým mlsáním je také nutella z avokáda, přirozeně doslazená banánem a trochou medu. Připravuje se bez vaření, čímž zachováme všechny potřebné živiny.
- Potřebujeme pouze zralé a měkké avokádo, které zbavíme pecky a nakrájíme ho na kousky.
- Poté přidáme banán, kakao a fruktózu nebo med.
- Vše rozmixujeme a můžeme začít ochutnávat. Dobrou chuť.
Celý postup na avokádovou nutellu můžete zhlédnout také v našem podrobném video-návodu níže.
Zkoušeli jste domácí nutellu? Která vám chutná nejvíce? Budeme rádi, když se o vaše zkušenosti s námi podělíte do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké máme možnosti zavařování ovoce a zeleniny? Připravili jsme pro vás stručný přehled
Manuál zavařování: Jak vybrat nejvhodnější sklenice na marmelády i kompoty a co udělat předem s víčky, aby práce nepřišla vniveč
Přírodní sladidla pro diabetiky: Čím se dá nahradit bílý cukr? Máme pro vás přehled toho nejlepšího
Komentáře