Perníčky jsou svátečním cukrovím s velmi dlouhou tradicí. Ve většině domácností perníčky zdobí sváteční stůl, o Vánocích je někdo věší i jako dekorace na stromeček. Kromě různých receptů existuje i spousta možností, jak perníčky nazdobit.
Ač se postupy na pečení perníčků mohou lišit, v žádném by neměl chybět med a perníkové koření, které je pro perníčky typické. Tradičně se perníčky zdobí bílkovou polevou, mohou se ale máčet v čokoládové polevě, zdobit marcipánem nebo můžeme slepovat jednotlivé kousky povidlím.
Recept na hrníčkové perníčky potěší zejména ty, kdo nemají doma kuchyňskou váhu, nebo ty, kteří si na gramáže příliš nepotrpí. Celý recept zvládnete s hrnkem a lžící místo odměrky. Perníčky voní medem, skořicí a perníkovým kořením.
Mramorované perníčky jsou inspirací, jak perníčky nazdobit. Tato technika je nevšední, jednoduchá a každého jistě zaujme. Potřebujete k ní strukturovací podložku nebo váleček se vzorkem. Pak už stačí struktury potřít vejcem smíchaným s barvivem a máte hotovo.
Perníčky podle tohoto receptu se vyrábí z másla a jsou doslazené medem i cukrem. Zdobené jsou klasickou polevou vyšlehanou z bílků. Ke zdobení můžete použít speciální plastové zdobičky nebo zdobicí sáček.
Věděli jste, že v parním hrnci můžete upéct i perníčky? Pokud ho máte doma, určitě tento recept vyzkoušejte. Perníčky jsou tvarované do bochánků. Posypat je můžete oříšky nebo je můžete polít čokoládou.
Norimberské perníčky jsou další zajímavou alternativou původních perníčků s vlašskými a lískovými ořechy a mandlemi. Z hotového těsta nevykrajujete tvary, ale tvoříte bochánky. Po upečení je můžete potřít marmeládou nebo rumovou polevou.
Výborné perníčky, které chutnají po karamelu. Dají vám trochu víc práce, ale výsledek stojí za to a pochutnají si na nich děti i dospělí. Pokud byste chtěli mít perníčky jako na obrázku, je potřeba použít kromě tiskátek i razítka primárně určená na sušenky.
Další z perníčkových receptů vám provoní byt perníkovým kořením a medem. Tento recept se od ostatních liší menším množstvím přidaného tuku. Zdobené jsou světlou a tmavou čokoládovou cukrářskou polevou.
Jde o perníčky, které jsou zadělávané z celozrnné špaldové mouky. Špaldová mouka má lepší výživové hodnoty než mouka pšeničná. Recept je ideální i pro ty, kteří mají doma děti a chtějí jim připravit zdravější verzi perníčků.
Těsto na perníčky je jiné tím, že se do něj přidává smetana ke šlehání. Měkké jsou hned po upečení. Nesmí v nich chybět perníkové koření, které si můžete sami nadrtit a umíchat doma.
U těchto perníčků nemusíte řešit skladování s kouskem jablka nebo pomerančovou kůrou, aby změkly. Tyto jsou totiž měkké hned po upečení. Dejte ale pozor, ať je v troubě nenecháte déle, než je třeba.
Tyto perníčky jsou se sušenými švestkami, zázvorem nebo marcipánem, záleží jen na vás, co si vyberete. Obalené jsou v polevě z cukru a rumu a tvarují se do kuliček. Každou kuličku můžete ještě dekorovat marcipánovou ozdobou.
Újezdecké perníčky jsou zadělávané z voňavého těsta s rumem a kakaem. Perníčky jsou dozdobené marcipánem nebo přilepenými menšími kousky těsta, takže hotové působí dvouvrstvým efektem.
Pokud máte intoleranci na lepek, mléko nebo vejce, nebo se z nějakého důvodu těmto potravinám vyhýbáte, určitě vás potěší tento recept. Na perníčky použijte bezlepkovou mouku dle vlastního výběru, například pohankovou nebo rýžovou.
Potěší určitě i recept na nadýchané perníčky, které jsou slepované švestkovými povidly. Díky povidlům perníčky ihned změknou a budou krásně vláčné. Namočit je ještě můžete v čokoládové polevě.
Perníčky jsou s barevnou polevou, která je vyšlehaná z moučkového cukru, vody a potravinářského barviva. Kromě toho zde najdete recept na netradiční polevu dochucenou sypaným kokosem. Na hotové perníčky můžete sypat ještě cukrářské křupavé kuličky.
1/15
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Komentáře