Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety patřily v dobách dávno minulých mezi klasické pokrmy, které se připravovaly jako rychlý oběd či večeře. Na italskou pochoutku, ale v českém provedení, zavzpomínal i Těhotnej kuchař. Populární influencer ukázal, jak špagety vařila jeho maminka a prozradil, o co musel recept ochudit.

Česká Itálie

V minulosti u nás byly špagety spjaty především s uzeninou a kečupem. S rozvojem gastronomie a vznikem pravých italských restaurací na našem území se ovšem představa o klasice z Apeninského ostrova měnila.

Eidam nesmí chybět

Oblíbený foodblogger Jaroslav Vajgl, známý spíše jako Těhotnej kuchař, ovšem na vyzkoušenou verzi špaget zavzpomínal ve svém facebookovém videu. „Rodiče pracovali ve fabrice, takže o italské kuchyni nevěděli vůbec nic,“ sdělil influencer. Připomněl také, že místo passaty, tedy propasírované rajčatové šťávy, se běžně používal protlak a nedílnou součástí byl také sýr eidam.

Zakázaný masox

Těhotnej kuchař také prohodil, že „co si matně pamatuje, tak tenkrát byl točeňák lepší než dneska“. Populární foodbloger zároveň zavzpomínal, že jeho maminka přidávala do omáčky na špagety masox, ale to jí před dvaceti lety zakázal a do svého receptu ho tak nepoužívá. Pokud by vás překvapilo, že tyhle špagety vůbec dělá, pak vězte, že tak často to zase není.

Vařím to vždycky rituálně jednou za rok jako vzpomínkový jídlo a říkám tomu špagety Gustava Husáka, přiznal se food bloger. Tak pokud si chcete na minulost zavzpomínat taky, pusťte se do vaření. Jídlo je levné a zvládne je i začátečník. 

Špagety Gustáva Husáka

Na přípravu dvou porcí těstovin podle receptu maminky Těhotnýho kuchaře budete potřebovat: 1 střední cibuli, 1 lžíci řepkového oleje, 120 g špaget, 100 g točeného salámu, 140 g rajčatového protlaku, 1 dcl vody, masox (dle chuti), 4 stroužky drceného česneku, 2 lžíce majoránky, strouhaný eidam.

Jak na to?

  1. Na pánev nalejeme olej a necháme ho zahřát.
  2. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájený točený salám.
  3. Když se salám opeče, do pánve aplikujeme rajčatový protlak.
  4. Přilijeme vodu, kdo chce, může přidat i masox.
  5. Mezi tím si dáme vařit špagety podle návodu na obale.
  6. Do uvařených těstovin nalijeme omáčku, promícháme a posypeme nastrouhaným eidamem. Podáváme.

Na pokrmy z dílny Těhotnýho kuchaře se můžete podívat do naší fotogalerie:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie