Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční svátky se každoročně nesou v duchu rodinných návštěv a sešlostí. Cukroví je sice klasikou na každém stole, ale pokud chceme opravdu zazářit, jsou rychlé a snadné dezerty dokonalou volbou. Navíc si zachovávají sváteční chuť a vůni.

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i spousta příprav v kuchyni. Zapomeňte tentokrát na zdlouhavé kynutí a složité recepty. Přinášíme inspiraci na nejoblíbenější vánoční dezerty, které jsou vynikající sladkou tečkou na Štědrovečerním stole, ale i o vánočních svátcích. Na talíři vypadají dezerty elegantně a věřte, že se po nich jen zapráší. 

1/15

    1 z 15

    Rakvičkové jednohubky bez amonia

    Rakvičkové jednohubky bez amonia

    Jedna jako druhá, tak přesně to jsou rakvičkové jednohubky z rychlého křehkého těsta, které je bez mouky. Připravené těsto dáme do vymazaných formiček a upečeme dorůžova. Po vychladnutí je zdobíme krémem a šlehačkou, nebo pouze šlehačkou. 

    3 z 15

    Novoroční kořeněné mandarinky

    Novoroční kořeněné mandarinky

    Novoroční kořeněné mandarinky jsou netradičním a velmi snadným dezertem, který servírujeme se zmrzlinou. Stačí povařit vodu s cukrem a kořením. Oloupané mandarinky pak už jen necháme nejlépe přes noc v tomto voňavém sirupu marinovat. 

    5 z 15

    Vánoční či novoroční puding

    Vánoční či novoroční puding

    Jsou recepty, které se dědí z generace na generaci a vánoční puding je jedním z nich. Využijeme do něj také zbytky cukroví, polevy nebo kandovaného ovoce. Hotovou směs vaříme hodinu ve vymazané formě. Po vychladnutí vyklopíme a ozdobíme ušlehanou šlehačkou

    6 z 15

    Vánoční zapečená jablka se zmrzlinou

    Vánoční zapečená jablka se zmrzlinou

    Zapečená jablka jsou jako stvořená pro vánoční mlsání. Voní skořicí, hřebíčkem, badyánem a rumem. Jablka rozkrojíme, vydlabeme a tyto vzniklé mističky naplníme kořeněnou směsí jablek, oříšků a sněhu z bílků. Vše společně 15 minut zapečeme a podáváme se zmrzlinou. 

    7 z 15

    Pohár z vánočního cukroví

    Pohár z vánočního cukroví

    Věděli jste, že ze zbylého cukroví můžeme udělat luxusní dezert? A to bez vaření a pečení. Stačí ušlehat pudink s mlékem a cukrem, vmíchat zakysanou smetanu, rum a jogurt. Suché cukroví rozdrobíme na dno poháru a postupně vrstvíme s krémem a ovocem. 

    9 z 15

    Staré dobré punčové řezy

    Staré dobré punčové řezy Video

    Punčové řezy jde snadno rozpoznat už na první pohled. Jsou barevné, aromatické a k Vánocům jednoduše patří. Tvoří je vrstvy lehkého piškotového těsta a punčová náplň neboli punčovina. Na povrchu je poté lesklá cukrová poleva

    10 z 15

    Štafetky pro mlsouny

    Štafetky pro mlsouny Video

    Štafetky jsou malé a elegantní zákusky, které nechybí na žádné slavnostní události, i v období Vánoc. Korpus tvoří lehké sněhové těsto s oříšky, které vrstvíme jako pláty na sebe a promazáváme kávovým krémem. Necháme ztuhnout v lednici a poté krájíme na obdélníčky a máčíme v čokoládě. 

    11 z 15

    Čokoládové špičky

    Čokoládové špičky Video

    Špička nás láká z téměř každé vitríny v cukrárně. Věděli jste, že si ji každý může udělat i doma? A to především na Vánoce. Špičku plníme dvěma krémy - likérovým z vaječného koňaku a čokoládovým. Tyto krémy naneseme na kolečko z bílkového těsta a po ztuhnutí ještě máčíme špičky v čokoládě

    12 z 15

    Kremrole

    Kremrole

    Vypadají slavnostně a luxusně, přitom příprava není vůbec složitá. Řeč je o kremrolích, které jsou o Vánocích velmi oblíbené. Stačí nakrájet listové těsto na pásky a obtočit jím trubičky. Poté je potřeme vejcem a upečeme dozlatova. Sundáváme ještě teplé a plníme ušlehanými bílky nad párou s cukrem. 

    13 z 15

    Jablečný pohár nejen vánoční

    Jablečný pohár nejen vánoční

    Jablečný pohár je dokonalým a jednoduchým dezertem, který vypadá skvěle a jistě si ho zamilujete. Stačí podusit jablíčka s kořením a nechat vychladnout. Ve skleničce poté vrstvíme jablka s ušlehaným pudinkem a dozdobíme šlehačkou. Tento pohár necháme dobře vychladit. 

    14 z 15

    BeBe střecha

    BeBe střecha Video

    Bebe střecha je vynikající nepečený dezert ze známých Bebe sušenek, světlých a tmavých. Skládáme je na alobal jako šachovnici a potíráme tvarohovým krémem. Doprostřed dáme banán a strany spojíme k sobě, čímž vznikne střecha. Nejlépe chutná po odležení a vychlazená. 

    15 z 15

    Kávová zrna

    Kávová zrna Video

    Kávová zrna jsou výborné nepečené cukroví, ideální pro všechny milovníky kávy. Můžeme je udělat na několik způsobů. Podle tohoto receptu jsou kávová zrna pouze z cukru, mleté kávy, kakaa, másla a rumu. Ze směsi vypracujeme kuličku a tupým nožem uděláme uprostřed čárku. Necháme ztuhnout a namáčíme v čokoládě. 

1/15

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky