

Domácí chléb v římském hrnci
Suroviny
- 200 ml mléka
- 200 ml vody
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžíčka cukru
- 2 lžíčky soli
- 350 g hladké mouky
- 200 g žitné mouky
- 1/3 kostky droždí (kostka 42g, 1/3=14g)
- kmín dle chuti
Postup přípravy receptu
Připravím kvásek přidám všechny suroviny promíchám (propracovat) a nechám vykynout asi 3hodiny.
Vložím do připraveného římského hrnce kde mám vložený pečící papír pro snadné vyklopení, nechám ještě 30 minut vykynout a dám do trouby.
Zapnu, peču na 170°C cca 45 minut. Římský hrnec klasicky namočit, peče se přiklopený. Na konci dopéct bez poklopu kdo chce ...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí chléb v římském hrnci
-
chlebík máš nádherný
v římském hrnci jsem ještě nezkoušela
-
Chuchu: děkuji za info - už jsem o tomto způsobu tady četla, rcp tady na topkách je, ale nezkoušela jsem.
-
Nadja: Římský hrnec není potřeba, stačí smaltovaný s rovnými stěnami a pokličkou - nevymazávat a nahřát přiklopený 30 minut v troubě při 200oC a pak vložit těsto a přiklopené péct 30 minut a bez pokličky asi 15-20 minut podle toho jak má být tmavý. Vyklopí se dobře.
-
JezulkaS:Římský hrnec klasicky nanočit pečese přiklope na konci dopéct bez poklopu kdo chce ...
-
tejaja:1/3 kostky droždí (kostka42g, 1/3=14g)
-
Nadja:omlouvám se promíchat- propracovat
-
Chlebík je moc hezký, krásně vypečený.
V postupu mne zarazilo, že "všechny suroviny promíchám" - těsto není třeba vypracovat, opravdu stačí jen promíchat suroviny?
Římský hrnec nemám, ani jsem ho u nikoho neviděla, jen jsem o něm četla ať tady nebo na netu. -
Mám maličký dotaz - ten římák mám klasicky připravit tj.namočit do vody? A pak se ten chleba peče bez víka a nebo s víkem římáku?
-
irena: 1 kocka = 42 g, takže 1/3 kocky = 14 g
Keďže gramáž droždia ( kociek ) je už desaťročia rovnaká, tých 42 g, tak sa bežne nepoužíva gramáž, ale píše sa kocke a častiach kocky
-
kolik dkg je 1/3 kostky?
-
jen nemám římský hrnec