Jak upéct švestkový koláč? Stačí jen chvilka a z trouby se bude linout báječná vůně
Čas švestek začíná v druhé polovině léta a trvá až do podzimu. Plody postupně sládnou a jsou stále chutnější. Můžeme je zavařovat, mrazit, sušit, vařit z nich povidla, využít je jako náplň do ovocných knedlíků a péct z nich výborné švestkové koláče.
Švestkový koláč z kynutého těsta je lahodný, ale pokud spěcháte, k chuti přijde určitě i rychlý hrnkový koláč, nakypřený práškem do pečiva a bohatě posypaný máslovou voňavou drobenkou. Připravte si nejprve dobře vyzrálé švestky, umyjte je a nechte na cedníku okapat nebo je osušte utěrkou. Rozkrojte je a odstraňte z nich pecky. Zbývající postup už bude dílem chvilky.
Švestkový koláč s drobenkou
Postupujte podle úvodního videa a můžete se také podívat na postup přípravy švestkového koláče v receptové části.
- Na těsto budete potřebovat 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 vejce, 3/4 prášku do pečiva.
- Obě mouky nejprve promíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Pak přidejte mléko, olej a vejce. Těsto promíchejte buď jen za pomoci vařečky nebo krátce ručním šlehačem.
- Těsto nalijte na připravený plech, vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.
- Na drobenku si připravte 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru a 70 g másla.
- V míse připravte drobenku: Máslo nakrájejte na menší kousky a přidejte k mouce a cukru, společně vše prsty promněte, aby se utvořily žmolky.
- Na povrch těsta rozložte půlky švestek řezem nahoru a posypte je drobenkou.
- Plech vložte do předehřáté trouby (na 180 °C) a pečte přibližně 35 minut do mírného zabarvení drobenky.
- Po vychladnutí koláč pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy. Krájejte vždy jen část, kterou budete servírovat, aby koláč zbytečně neosychal.
Z čerstvých i mražených švestek můžete připravit ještě další dobroty. Co byste řekli třeba na švestkové knedlíky z bramborového těsta?
Přejeme dobrou chuť a také bohatou sklizeň.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 21 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 22 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno 10. 9. 2024 01:23
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno 9. 9. 2024 20:45
Komentáře