Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sklizeň zeleniny v říjnu: Začneme od rostlin citlivých na chladné počasí
Zdroj: Pixabay, Leopictures

Říjen uzavírá zahradní pěstitelskou sezónu a v jeho průběhu postupně sklízíme zbývající zeleninu ze záhonů. Ponecháme už jenom druhy, kterým nevadí mrazivé počasí. Sklízíme kořenovou, košťálovou, plodovou i listovou zeleninu.

Sklizeň provádíme během pěkných a suchých dnů. Při slunečném počasí sklízíme hlavně plodovou zeleninu, pro ostatní druhy je lepší, když je slunce schované za mraky, aby zelenina zbytečně nevadla a nezkracovala se její trvanlivost.

Jakou zeleninu sklízíme v říjnu

Blíží se chladné období roku, proto je potřeba sklidit vše, co může ohrozit mrazivé počasí. Některé druhy zeleniny sice rostou až do příchodu prvních mrazíků, ale pak už ponechávání na záhonech nemá smysl.

Přebytek úrody buď uskladníme nebo zmrazíme, usušíme, necháme vykvasit či zavaříme. Podle následujícího receptu si můžete připravit domácí vegetu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více