Steak z nízkého roštěnce se smetanovo-křenovou omáčkou a zelenými fazolkami

Eliza Kuchařka:

4 porce Hovězí maso 11 názorů

517
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Suroviny

4 plátky nízkého roštěnce (striploin steak - po 200 g)
200 ml sladké smetany (husté)
6-8 lžic křenu (čerstvě nastrouhaného)
Nyní v akci
3-4 hrsti zelených fazolek (dlouhých)
70 g anglické slaniny (vcelku)
olivový olej
pepř čtyř barev (mletý)
hrubě mletá mořská sůl
1-2 lžíce másla
100 ml masového vývaru (nebo horké vody)
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme a zbavíme okrajových tukových blan (nemusíme je vyhazovat - po třech hodinách probublávání s kořenovou zeleninou je z nich výborný rosolovitý vývar).

  2. Plátky potřeme olejem a necháme v chladničce odležet (od zakoupení dobře vyzrálého masa asi jeden den).

  3. Hodinu a půl před tepelnou úpravou přemístíme do pokojové teploty, aby bylo maso rovnoměrně rozležené.

  4. Troubu předehřejeme na 150°C a vložíme do ní talíře k podávání.

  5. Do misky nalijeme smetanu, přidáme čerstvě nastrouhaný křen, zlehka osolíme a dobře promícháme.

  6. Fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a vhodíme do kastrolku, v němž jsme rozškvařili slaninu nakrájenou na kostičky. Udržujeme teplé.

  7. Rozehřejeme pánev (nejlépe železnou, litinovou) a vložíme plátky masa, které těsně předtím osolíme hrubě mletou mořskou solí. Opečeme z jedné strany 4 minuty, otočíme, snížíme teplotu a opékáme další 4 minuty.

  8. Opečené maso přendáme na nahřátý talíř a vložíme do trouby.

  9. Do výpeku v pánvi přidáme cca 100 ml horkého masového vývaru nebo vody a vzápětí vlijeme připravenou smetanu s křenem. Necháme provařit, dochutíme pepřem a necháme zredukovat na požadovanou hustotu.

  10. Odstavíme z plotýnky a do omáčky všleháme 1-2 lžíce studeného másla.

  11. Hovězí steaky (v tomto případě připravené medium, středně propečené), servírujeme na zelených fazolkách se slaninou a přeléváme křenovou omáčkou. Pro větší jedlíky podáváme s rozpečenou bagetkou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Steak z nízkého roštěnce se smetanovo-křenovou omáčkou a zelenými fazolkami

  • ivulinka ivulinka

    Nádhera nádherná:yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    ;-)paráda úžasné:yes::yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Mistrné provedení roštěné;-);-);-):-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    všem moc děkuji a opravdu se nebojte (Čokoládko..). Chce to cvik, takže trénovat, chce to dobrou pánev z těžkým dnem, dlouho ji nasucho rozehřívat na střední teplotě, no a v neposlední řadě ověřeného řezníka. No a potom tak, jak popisuji, a úspěch je zaručený.:-)

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

  • Bibinka Bibinka

    Elizo, moc pěkný recept a zase jinak podaný od toho prvního s nízkým roštěncem a oba k pochutnání si, krásně vychytané chutě:-p Dávám ti zasloužený 11.bod:yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Bezvadný recept:yes:, nejvíce oceňuji podrobný postup přípravy a vychytávky.Asi se steaku přestanu bát..+10

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Steak a fazolky se slaninou miluji:-8:-K Jsem "konzerva", takže dělám smetanovou omáčku se zeleným pepřem. Ale smetanovo-křenová vypadá ve tvém podání velmi lákavě:yes: Vyzkouším.

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :yes:Parádička....přírodní chuť masa zanechána a k tomu jen fazolky a smetanový dip....to asi muselo být pochutnáníčko...Mňam -Haloooo halooooo,proč je tady bodů málo ???A tak štěkám jako hrom ,ať je bodů milioooon:-D:-D:-D+1 bodík už přiletěl:-D

    Odpovědět

  • maris maris

    Eli, máš to krásné:yes::-)+4

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    :-p:-*:yes:...+1

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo