Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těstoviny jsou výrobky mnoha tvarů, připravené z mouky, vody, vajec a soli. Ne všechny mají stejné složení - některé obsahují celozrnnou, zeleninovou nebo luštěninovou mouku, koření, zeleninu a různá dochucovadla.

Těstoviny jsou milované pro svou chuť, variabilitu a rychlou přípravu. Nenáviděné jsou pro své složení, kvůli kterému máme pocit viny, že přibíráme. Pravdou ale je, že se přibírá po sytých omáčkách a tučných sýrech, s kterými těstoviny podáváme.

1

Z čeho se skládají těstoviny

Základní surovinou pro výrobu těstovin je pšeničná mouka, kterou může nahradit semolina (tvrdá pšenice), celozrnná mouka, luštěninová mouka nebo mouky rostlinné (konjak, amarant). Vyhledávanou variantou jsou mouky bezlepkové (rýžová, pohanková). Další ingrediencí je voda a sůl a do vaječných těstovin vejce.

2

Proč jíst nebo nejíst těstoviny

Samotné těstoviny bez tučných omáček a sýrů můžeme jíst i při hubnutí, určité varianty i při bezlepkové dietě. Uvařené těstoviny neobsahují tuk a mají nulový cholesterol. Problém těstovin může být ve vyšším obsahu kalorií (v suchém stavu), ale vařením a nabytím potraviny se počet kalorií sníží na polovinu. *

3

Jaké jsou základní druhy těstovin

Základní druhy jsou dva - přílohové a zavářkové. Do první skupiny patří všechny těstoviny, které po uvaření podáváme s omáčkami, masem, sýrem, zapečené nebo nasladko. Ve druhé skupině jsou polévkové nudle, těstovinová rýže tarhoňa, písmenka pro děti a jiné tvary, které pokrmy zahustí a dochutí.

4

Jaké jsou nejčastější tvary těstovin

Nejpoužívanějšími těstovinami u nás jsou nudle, makaróny a špagety. Následují kolínka, vřetena, fleky, mašle, trubičky a hnízda. Těstoviny, které mají svůj domov v Itálii, mají mnoho druhů, které jsou všechny oblíbené - například pappardelle, cannelloni, makkaroni, fusilli, farfalle, fettuccine, penne, lasagne. 

5

Jak se správně vaří těstoviny

Na 100 g suchých těstovin počítáme s 1 l osolené vody. Těstoviny vaříme al dente - "na skus", to znamená 8–10 minut tak, aby se daly skousnout mezi zuby, aniž by se rozpadly. Pokud mícháme těstoviny s omáčkou, musíme počítat maximálně se 2 minutami, kdy se těstoviny ještě tepelně upravují a mohou se převařit.

6

Co se dá připravit z těstovin

Těstoviny stejně jako brambory mají nespočet druhů přípravy. Známe polévky s nudlemi, dětské kaše, přílohy k různým omáčkám a k masu. Těstoviny můžeme smažit a zapékat, míchat se sladkými pochutinami nebo s ovocem. K těstovinám patří sýr, zelenina, ale i uzeniny a vejce.

7

Jaké omáčky k jakým těstovinám

Rozhoduje hustota omáčky. Řidší omáčky by měly do těstovin "zatéct" (rajská s kolínky nebo vřeteny), hustší musí na těstovinách "ulpět" (sýrová omáčka, špagety či makaróny). Velké tvarované těstoviny je vhodnější před vložením do omáčky naplnit (canelloni) a jiné musí omáčku vstřebat (lasagne).

8

Jak na domácí výrobu těstovin

Připravit nudle do polévky, široké nudle, lasagne nebo fleky není nic těžkého a zvládne to i začátečník s těstem, válem a válečkem. Složitější tvary těstovin vyrobíme díky speciálním strojkům na nudle, které těsto rozválí, nařežou a vytvarují. Strojek a lis je vhodné ovládat s aspoň minimální zkušeností.

9

Co jsou bezvaječné těstoviny

Klasické těstoviny obsahují vejce, která jim dodávají chuť, pevnost a pěkně žlutou barvu. Bezvaječné těstoviny jsou vhodné pro vegetariány a vegany. Navíc jsou levné. Vaří se stejně jako vaječné těstoviny, ale po scezení je musíme rychle propláchnout vodou nebo pokapat olejem, protože se rády slepují.

10

Čím se dají obarvit těstoviny

Barevné těstoviny vypadají atraktivně. Někdo barví těsto jedlými barvami, ale vhodnější jsou přírodní látky, které těstovinám přidají navíc vitamíny a minerály. Zelené těstoviny připravíme se špenátem nebo s bylinkami, žluté s kurkumou či s kari, růžové s červenou řepou nebo s kečupem, oranžové s mrkvovým pyré.

Těstoviny mohou být chutné a přitom zdravé. Zkusme si podle videa připravit celozrnné špagety s pestem z medvědího česneku, na jehož návod se můžete podívat ve videu:
 
* (Zdroj: Akademie kvality, https://www.akademiekvality.cz/clanek/pasta-pasta-pasta-testoviny-maji-zelenou)

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli