Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K bramborovému salátu se báječně hodí nejrůznější "smaženosti". Může se jednat o masové i bezmasé řízky, a to buď obalené v klasickém trojobalu nebo ve vybraném těstíčku. Kromě těchto variant lze k obalování využít nejrůznější těstíčka, obalování je pak rychlejší.

Pokud smažíme jen několik řízků, je obalování rychlé, ale pokud čekáme velkou návštěvu, trvá smažení samozřejmě déle, a možná bude lepší vše usmažit v troubě na plechu. Tak se totiž může smažit více řízků naráz. V našem výběru najdete kapří i kuřecí řízky, ale také smažený sýr ve více verzích. Usmažit můžete i houby, tofu nebo zeleninu

1. místo

Omytého a naporcovaného kapra osolte, pokapejte citronovou šťávou a nechte chvíli uležet. Vytvořte v misce těstíčko s vajíčkem a moukou. Porce kapra namáčejte v těstíčku a smažte pozvolna na rozehřátém oleji. Podávejte s bramborami nebo se salátem.

2. místo

Dozlatova osmažené kapří řízky jsou štědrovečerní klasikou našich domácností. Tradičně se k nim podává dobře ochucený bramborový salát. Při konzumaci je potřeba dávat pozor na kostičky. Kdo se jim chce vyhnout, připraví si podobným způsobem rybí filé.

3. místo

Kuřecí řízek má obvykle úspěch i u dětí. Podle tohoto receptu řízky obalíte v klasickém trojobalu – to znamená v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Po usmažení nechte kousky chvíli na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku.

4. místo

Smažený sýr je jedním z nejoblíbenějších jídel našich restaurací. Takto připravený sýr mají rády děti i dospělí. Pokud si plátky obalíte předem a zmrazíte, samotné smažení už bude záležitostí chvilky. Řízky můžete obalit rovnou dvakrát.

5. místo

Při smažení sýru nejspíš také řešíte, jestli sýr vyteče nebo nevyteče. Přestože o "vyteklý" sýr, navzdory tomu, že nevypadá úplně esteticky, je obvykle doma zájem, můžeme vám nabídnou variantu, která rozhodně nevyteče. Tentokrát sýr nastrouhejte, smíchejte s vejci a obalte ve strouhance. Pak usmažte. 

6. místo

Kromě eidamu se dají smažit ještě další sýry. Populární a oblíbený je smažený Hermelín. Podle tohoto receptu jej můžete doplnit plátky šunkového salámu. Sýr obalte v klasickém trojobalu, ve vejci a strouhance obalujte raději dvakrát. Před smažením dejte řízky vychladit do lednice.

7. místo

Klasický řízek je další z alternativ. Podle tohoto receptu maso před smažením naklepejte, nasolte, opepřete a obalte v trojobalu. Usmažte z obou stran pěkně dozlatova a po usmažení nechte řízky okapat na papírovém ubrousku. 

8. místo

Usmažit můžete také řízky z květáku rozebraného na růžičky. Před smažením se obvykle dává květák nejprve krátce povařit, nejlépe na páře. Řízky smažte ze všech stran pěkně dozlatova. Smažit můžete na pánvi, v troubě nebo třeba v horkovzdušné fritéze.

9. místo

Smažené žampiony jsou další alternativou těch, kdo vybírají něco dobrého ke smažení, jiného než maso. Očištěné žampiony opláchněte, případně ještě rozkrojte, obalte v trojobalu a usmažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje. Během smažení je otáčejte.

10. místo

Další možností toho, co smažit, ať už v trojobalu nebo v chutném těstíčku, je tofu. Podle našeho receptu plátky obalíte v mouce, vajíčku a sezamových semínkách. Pak je usmažíte na oleji. Podávejte je se salátem nebo s bramborovou kaší.

Na závěr pro vás máme ještě tradiční recept na smaženého kapra s bramborovým salátem. Nejlépe se bude kapr jíst, když bude zbavený kostí. Podle tohoto receptu maso ochuťte a dejte alespoň na hodinu odležet do ledničky. Potom je obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Řízky usmažte na rozpáleném tuku pěkně dozlatova.

Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky