K bramborovému salátu se báječně hodí nejrůznější "smaženosti". Může se jednat o masové i bezmasé řízky, a to buď obalené v klasickém trojobalu nebo ve vybraném těstíčku. Kromě těchto variant lze k obalování využít nejrůznější těstíčka, obalování je pak rychlejší.
Pokud smažíme jen několik řízků, je obalování rychlé, ale pokud čekáme velkou návštěvu, trvá smažení samozřejmě déle, a možná bude lepší vše usmažit v troubě na plechu. Tak se totiž může smažit více řízků naráz. V našem výběru najdete kapří i kuřecí řízky, ale také smažený sýr ve více verzích. Usmažit můžete i houby, tofu nebo zeleninu.
Omytého a naporcovaného kapra osolte, pokapejte citronovou šťávou a nechte chvíli uležet. Vytvořte v misce těstíčko s vajíčkem a moukou. Porce kapra namáčejte v těstíčku a smažte pozvolna na rozehřátém oleji. Podávejte s bramborami nebo se salátem.
Dozlatova osmažené kapří řízky jsou štědrovečerní klasikou našich domácností. Tradičně se k nim podává dobře ochucený bramborový salát. Při konzumaci je potřeba dávat pozor na kostičky. Kdo se jim chce vyhnout, připraví si podobným způsobem rybí filé.
Kuřecí řízek má obvykle úspěch i u dětí. Podle tohoto receptu řízky obalíte v klasickém trojobalu – to znamená v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Po usmažení nechte kousky chvíli na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku.
Smažený sýr je jedním z nejoblíbenějších jídel našich restaurací. Takto připravený sýr mají rády děti i dospělí. Pokud si plátky obalíte předem a zmrazíte, samotné smažení už bude záležitostí chvilky. Řízky můžete obalit rovnou dvakrát.
Při smažení sýru nejspíš také řešíte, jestli sýr vyteče nebo nevyteče. Přestože o "vyteklý" sýr, navzdory tomu, že nevypadá úplně esteticky, je obvykle doma zájem, můžeme vám nabídnou variantu, která rozhodně nevyteče. Tentokrát sýr nastrouhejte, smíchejte s vejci a obalte ve strouhance. Pak usmažte.
Kromě eidamu se dají smažit ještě další sýry. Populární a oblíbený je smažený Hermelín. Podle tohoto receptu jej můžete doplnit plátky šunkového salámu. Sýr obalte v klasickém trojobalu, ve vejci a strouhance obalujte raději dvakrát. Před smažením dejte řízky vychladit do lednice.
Klasický řízek je další z alternativ. Podle tohoto receptu maso před smažením naklepejte, nasolte, opepřete a obalte v trojobalu. Usmažte z obou stran pěkně dozlatova a po usmažení nechte řízky okapat na papírovém ubrousku.
Usmažit můžete také řízky z květáku rozebraného na růžičky. Před smažením se obvykle dává květák nejprve krátce povařit, nejlépe na páře. Řízky smažte ze všech stran pěkně dozlatova. Smažit můžete na pánvi, v troubě nebo třeba v horkovzdušné fritéze.
Smažené žampiony jsou další alternativou těch, kdo vybírají něco dobrého ke smažení, jiného než maso. Očištěné žampiony opláchněte, případně ještě rozkrojte, obalte v trojobalu a usmažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje. Během smažení je otáčejte.
Další možností toho, co smažit, ať už v trojobalu nebo v chutném těstíčku, je tofu. Podle našeho receptu plátky obalíte v mouce, vajíčku a sezamových semínkách. Pak je usmažíte na oleji. Podávejte je se salátem nebo s bramborovou kaší.
Na závěr pro vás máme ještě tradiční recept na smaženého kapras bramborovým salátem. Nejlépe se bude kapr jíst, když bude zbavený kostí. Podle tohoto receptu maso ochuťte a dejte alespoň na hodinu odležet do ledničky. Potom je obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Řízky usmažte na rozpáleném tuku pěkně dozlatova.
Komentáře