Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená kachna je oblíbeným svátečním jídlem, ale protože ji nepřipravujeme až tak často, může se stát, že výsledek nás zklame. Proto jsme vybrali osvědčené recepty, díky kterým bude každá vaše pečínka opravdu dokonalá. Pokud s pečením kachny zatím nemáte zkušenosti, jistě oceníte i krátká názorná videa, která vám pomohou vyvarovat se zbytečných chyb.

Pečená kachna či husa již tradičně patří k období svatomartinských svátků. I když velká většina z nás tuto drůbež už sama nechová, můžeme využít příležitost pochutnat si na tomto oblíbeném pokrmu. Kromě receptů na pečení kachny pro vás máme i dva recepty na pečení kuřete, které v uvedené úpravě výtečně chutná k zelí. Tradiční a nejchutnější přílohou ke kachně je totiž kysané zelí a samozřejmě nesmí chybět knedlík, třeba bramborový, nebo tradiční lokše, což jsou tenké bramborové placky, které známe od našich babiček.
Tajemství luxusní pečeně s křupavou kůžičkou tkví v osvědčeném postupu. Připravte se na to, že pečení bude trvat delší dobu - v tomto případě 4,5 hodiny při 120 °C, během té doby neotvírejte troubu ani nepodlévejte maso. Poté ještě krátce kachnu dopečte při vyšší teplotě, aby se vytvořila křupavá kůžička.
Pečená kachní stehna podle tohoto receptu jsou báječně šťavnatá a mají zlatavou kůrčičku. Kromě tradičního kmínu tentokrát použijte i majoránku. Recept vás provede také přípravou červeného sterilovaného zelí na cibulce. Když k pokrmu ještě uvaříte domácí knedlíky, bude sváteční oběd dokonalý.

3. místo

Recept vám možná připomene dětství, protože přesně takto pekly kachnu naše babičky. Na pekáč položíte osolenou kachnu prsy dolů a pokmínujete ji. Patřičně ji podlijte vodou a při pečení ji průběžně polévejte výpekem. Během pečení ji otáčejte. Podávejte se zelím zahuštěným cibulovou zásmažkou.

4. místo

Falešná kačena je recept na kuřecí stehna, upečená v takovém stylu, aby se hodila ke kysanému zelí. Recept poslouží pokud nemáte dostatek času péct zdlouhavě kachnu nebo když chcete sváteční oběd pořídit za nižší cenu. Kuřecí stehna jsou v této úpravě šťavnatá.

5. místo

Ještě jedna dietnější verze svátečního oběda bude šetřit nejen vás, ale i vaši peněženku. Kromě kuřecích stehen budete potřebovat mletý pepř a kmín, anglickou slaninu a bílé víno na podlití. Stehna je potřeba během pečení otočit a na závěr nechat jejich kůrčičku pěkně opéct.

6. místo

A už jsme opět zpět u kachny, tentokrát se jedná o dvanáctihodinovou kachnu, což znamená, že maso pečete při velmi nízké teplotě po velmi dlouhou dobu. Maso pak chutná velmi dobře a je báječně křehké. Zajímavostí je, že na podlévání budete potřebovat mléko a kachnu budete potírat medem smíchaným s vypečeným tukem.

7. místo

S výběrem jednoduchého a léty osvědčeného receptu určitě neuděláte chybu. Kromě kachny (nebo husy) potřebujete pouze sůl a kmín a také vodu na podlévání. Vaším úkolem je patřičně maso otáčet a také podlévat. Je-li třeba, tak výpek odeberte. 

Závěrečné video vám ještě názorně předvede, jak péct pomalou kachnu a pak se už můžete směle sami pustit do příprav svátečního jídla.

 

Komentáře

Další tipy a triky