Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat a používat tuřín? Opomíjená zelenina chutí připomíná mladé kedlubny
Zdroj: Pixabay, Jacqueline Macou

Možná se domníváte, že tuřín je něco podřadného, co chutná nevalně. Přesto stojí za vyzkoušení, možná právě vás chuť této opomíjené kořenové zeleniny nadchne. Některé nové odrůdy chutnají totiž velmi příjemně, navíc se velmi snadno pěstují a jsou nenáročné.

Vypěstovat tuřín není nic složitého, pěstuje se podobně jako např. ředkve. Rostliny potřebují dostatek prostoru a včasné protrhání, aby mohly narůstat. Nesnáší sucho, při suchém počasí je proto zaléváme, jinak zakrní a chuť bude nevalná. Od výsevu do výsadby tuřín potřebuje asi 4–5 měsíců, pro časnou sklizeň ho vyséváme v březnu a dubnu, pro podzimní sklizeň a uskladnění až od května.

Tuřín dříve a dnes

Dříve byl tuřín důležitou plodinou, která se snadno uskladnila pro zimní využití. Tuřín se používal obdobně jako dnes brambory. Sloužil dokonce jako krmivo pro domácí zvířata. Dnešní odrůdy ale již nemají "řepovitou" chuť, kterou se dříve tuřín vyznačoval. Naopak jsou příjemně nasládlé a mnohem jemnější. Chutí připomínají mladé kedlubny.

Tepelná úprava i konzumace zasyrova

Nové odrůdy jsou výborné nejen k tepelné úpravě, ale i ke konzumaci zasyrova. Stačí je oloupat a nakrájet na plátky, podobně jako když krájíme kedlubnu. Na syrovém tuřínu si rádi pochutnají i děti. Tuříny mají nafialovělou pevnou slupku, tu ale před konzumací oloupeme.

Tuřín v naší kuchyni

Tuřín je nejen chutný, ale i výživný a hodnotný. Navíc je jeho zpracování velmi jednoduché. Hodí se na polévky a k zapékání. Můžeme ho dusit, péct, používat do různých placiček a připravit z něj pečené "hranolky". Způsob zpracování tuřínu je obdobný jako zpracování brambor.
Tuřín je každopádně plodina, která se hodí do každé zahrady. Stačí vyzkoušet jeho pěstování a kuchyňské zpracování, a když zvolíte správnou odrůdu, určitě vás tuřín nadchne.
A co dalšího, ale méně obvyklého, vysadit do zahrady? Pokud vás zajímá, jak pěstovat chřest, zveme vás k nahlédnutí do dalšího článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více