Vánoce po staročesku: Jak vyrobit tradiční vrkoč nebo ozdobný polaz?
22. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Vrkoč nebo polaz - zdá se vám, že jsou to cizí slova, která do našeho slovníku snad ani nepatří? Naopak: patří do něj tak dlouho, že jsme na ně pomalu zapomněli. A přece patří k Vánocům déle, než naše "moderní tradice". Co to je a jak si je můžeme vyrobit sami doma? Žádný strach - ještě to stihneme.
Staročeský vrkoč je krásný i výborně chutná
Můžeme začít třeba vrkočem. To slovo jsme možná slyšeli. V částech republiky, kde se ještě udržují alespoň zbytky nářečí, lidé vědí, že vrkoč je jednoduše cop nebo zkrátka spletené vlasy - a nejen vlasy. Takový cop můžeme uplést také z vánočkového těsta. Upečené, do kruhu stočené copy růžných velikostí, od největšího po nejmenší, se pak naskládaly na sebe do jakési pyramidy, ozdobily zelenými větvičkami a na špejle napíchaným sušeným ovocem. Navrch přišlo jablíčko a kousek mašle a bylo hotovo. Byl to tedy jakýsi kužel připomínající vánoční stromeček.
Pokud by se ale někomu nechtělo péct, je možné vyrobit i jednodušší variantu vrkoče, a sice vrkoč "hrníčkový". Stačí do hrníčku nebo na misku vložit aranžovací hmotu nebo přírodní materiál (třeba mech) a do něj zapíchat špejle s navlečeným sušeným ovocem. Můžeme použít i želé bombóny, šípky a podobné přírodní zdobení. Místa mezi špejlemi potom vyplníme větvičkami a dozdobit dalšími přírodninami.
Mohlo by vás zajímat
Polaz jste možná dělali i ve škole
Vrkoč jsme si představili, ale polaz - to je slovo, které je pro většinu z nás opravdu velkou neznámou. A přece je pravděpodobné, že jsme ho v životě už vyráběli. Třeba ve škole. Pamatujete? Před Vánoci jsme si měli do školy na výtvarnou výchovu přinést jablíčko, špejle a sušené ovoce. Možná i hřebíček pro vůni. A pak to přišlo. Na špejle jsme postupně napíchali rozinky, křížaly, někdo třeba i sušené meruňky a další ovoce a také sušenou pomerančovou nebo citronovou kůru, která krásně voní. Ozdobené špejle doplněné mašličkami jsme potom zapíchali do jablka a vytvořili jsme jakéhosi ježka. A vlastně jsme ani netušili, že právě vznikl tradiční polaz.
Mohlo by vás zajímat
Naši předkové si s jeho výrobou ale dávali velkou práci. Špejlí bylo dost a mezi nimi se krásně vyjímaly zelené větvičky zimostrázu. Červená mašle dodala polazu tu pravou vánoční podobu, a kdo se odvážil, mohl ozdobenou kouli zavěsit třeba nad slavnostní stůl. I když jde o tradici, nemusíme tak striktně dodržovat všechna pravidla našich prababiček. Nikde není psáno, že nemůžeme využít třeba i modernější pochoutky, jako je popcorn, který svou bílou barvou nahradí symbol zimy, tedy sníh.
Tradice jsou tím, co nás spojuje s našimi předky. Proč se tedy alespoň o Vánocích neponořit do historie, z níž jsme všichni vyšli, a nezkusit se vžít do doby, která je pro nás tak vzdálená alespoň prostřednictvím takovýchto zdánlivých drobností?
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový),… Číst více
Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Brynzu, chuťově výrazný sýr z ovčího mléka, máme… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Čokoládovou polevu ganache zvládne každý. Je hotová během chvilky a skvělá na potírání dortů a moučníků
Čokoládová ganache (ganáš) je druh měkké polevy. Je velmi jednoduché ji vyrobit a stačí nám dvě suroviny. Hodí se nejen k polévání dortů, ale i… Číst více
V některých krajích, a hlavně na Slovensku, je tradičním vánočním pokrmem kapustnica. Pojďte si ji uvařit s námi
Jedním z příkladů pikantního pokrmu je kapustnica (zelňačka). Ta vánoční je opravdu bohatá. Kromě kysaného zelí obsahuje sušené houby, papriku… Číst více
Retro okénko: Zeleninová obloha je český fenomén. Lidé ji milují, šéfkuchaři nenávidí
Zdeněk Pohlreich ji označil za rakovinu české… Číst více
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Češi jsou národem houbařů! Uklidňující procházka… Číst více
Grilování levou zadní: Zkuste uzený slovenský sýr oštiepok! Pochutnáte si tak, jako by to bylo maso!
I když se pomalu ochlazuje, stále ještě není… Číst více
Osúch je jedním z pokladů slovenské lidové kuchyně. Poradíme s jeho přípravou
Osúchy se pekly z nekvašeného chlebového těsta s podílem vařených brambor. V současnosti se připravují z kynutého těsta a velkého množství česneku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více